Trots kampanjer och rödlistning säljer knappt 7 av 10 fiskbutiker utrotningshotad ål inför julen. Det gäller framförallt i Sydsverige där åltraditionen är stark. 20 procent uppger att de ätit ål senaste året, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF. Nejtrenden är stark bland restaurangerna där bara drygt en av tio har ål på julbordet.
– Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat generellt. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna, vilket är positivt. Sedan förra året har flera fiskbutiker slutat sälja ål. Men det räcker inte. Vi borde ha nolltolerans mot en akut hotad art på julbordet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
WWFs granskning görs för sjunde gången. Den bygger på en rundringning till cirka 270 fiskbutiker, restauranger, livsmedelskedjor, grossister och rederier i Sverige. 67 procent av fiskaffärerna, 11 procent av restaurangerna och cirka 4 procent av livsmedelsbutikerna säljer ål. Mest säljs i Skåne och Stockholmsområdet.
Flera tar in den på beställning. ”Det är nog sisådär att den verkligen är rödlistad”, ”den är särskilt stor och fin just nu”, ”vi säljer bara odlad ål", säger några intervjuade.
WWF menar att argumentet med ”odlad ål” inte håller.
– Det är ett missförstånd att prata om odlad ål. Det handlar om ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Ingen ål för kommersiellt bruk kan föröka sig i fångenskap, säger Inger Näslund, expert marint och fiske på WWF.
Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 för fritids- och yrkesfiske. Undantag gäller i dagsläget 210 yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. Det är mer än en halvering sedan 2007, då 434 personer hade yrkesmässiga ålfiskelicenser. Men tjuvfisket är utbrett. Hundratals ålryssjor har beslagtagits i år av myndigheterna.
– Ålen har blivit symbol för den ohållbara situationen för många fiskbestånd. Arten fiskas trots att den är akut hotad. WWF driver på för att regeringen inför kommande ministerrådsmöten ska stödja fiskestopp av ål både i Östersjön och hela EU, säger Inger Näslund.
I en Sifo-undersökning (gjord på uppdrag av WWF i september 2017) uppger 8 procent av svenska folket att de ätit ål senaste året. I Sydsverige är siffran 20 procent.
Resultat WWFs ålundersökning 2017 i korthet:
Undersökningen gjordes på telefon under november 2017 till cirka 270 försäljningsställen.
36 av 54 fiskbutiker säljer ål (ca 67 procent)
17 av 156 restauranger serverar/säljer ål (10,8 procent)
2 av 52 livsmedelsbutiker säljer ål (3,8 procent)
Inga rederier eller grossister uppger att de säljer ål/levererar ål
Läs mer på wwf.se/pressrum
FAKTA: ÅLEN (Anguilla anguilla)
Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd. Den klassas som akut hotad på Internationella naturvårdsunionens rödlista (liksom hos Artdatabanken). Ålen har rött ljus i WWFs fiskguide och inga tecken på återhämtning har setts. Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet.
I Östersjön fiskar man huvudsakligen på den utvandrande blankålen, den ål som ska vandra tillbaka till Sargasso för att para sig. Vid Atlantkusten mot Frankrike och Spanien fiskas glasål, det vill säga unga ålar på 2-3 år.
Ålen har en spännande livscykel. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, driver med strömmen till östra Atlanten och simmar vidare upp i floder och sjöar i Europa.
I de kalla vattnen i norr kan livslängden överstiga 80 år om ålen blir instängd. Vanligen vandrar den tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig när den är 5-20 år och dör sedan. Världens äldsta ål dog 155 år gammal i slutet av 2014, efter att ha tillbringat nästan hela sitt liv i en brunn i Österlen. Ålen kan till och med ta sig över land.
Alternativ till ål – afrikansk ålmal
Clarias - varmrökt afrikansk ålmal (Clarias gariepinus) - odlas i recirkulerande vattenbruk inomhus och är ett hållbart alternativ till rökt ål. Den trivs bäst i 27-28 grader och växer på 5 månader till strax över ett kilo. Ynglen hämtas i Holland, där de tas fram på ett naturligt sätt utan vaccin eller hormoner i kontrollerade slutna anläggningar. Fisken är fullt spårbar från ägg till rökt ålmal.
För frågor,kontakta:
Inger Näslund, expert havs-och fiskefrågor WWF, 070-105 30 57, inger.naslund@wwf.se
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se
Presstelefon 08 - 546 575 00, e-post: press@wwf.se