Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|26 nov, 2015|Pressmaterial

Afrikanska stater kraftsamlar mot tjuvjakten

Den ökade tjuvjakten på elefant och noshörning i södra Afrika har fått en rad afrikanska stater att gå samman med en ny strategi i kampen mot den illegala jakten. 

Beslutet togs under ett ministermöte i Botswana i början av november. Den omfattande brottsbekämpnings- och antitjuvjaktsstrategin (Law Enforcement and Anti-Poaching Strategy, LEAP) som gäller från 2016 till 2021 signalerar starten på en mer samlad och samordnad strategi för att stoppa tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade arter.

– De afrikanska ledarna visar nu prov på handlingskraft. Den nya strategin ger ett enormt lyft i arbetet med att få bort så kallad artkriminalitet, som inte bara hotar många arter utan även säkerhet och hållbar utveckling i regionen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Den nya handlingsplanen och strategin omfattar fem prioriterade områden; att stärka lagstiftning och rättsliga processer, att öka samhällsengagemanget i naturresurs­förvalt­ningen, att främja en hållbar handel och användning av naturresurser samt att förbättra skyddet för djuren i fält. De samlade riktlinjerna uppmanar också medlemsstaterna att etablera arbetsgrupper för att samordna tjuvjakt på hotade arter på nationell nivå.

– Den katastrofala kollapsen bland elefanterna i Tanzania och den ständigt ökade tjuvjakten på noshörning i Sydafrika visar hur viktigt det är att länderna enas kring den nya strategin. Det har hittills varit alltför lätt för tjuvskyttar och smugglare att agera i södra Afrika. Med den här strategin blir det betydligt svårare, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.

För frågor, vänligen kontakta

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 0705-65 45 15

Mats Forslund, expert handel med vilda djur och växter Världsnaturfonden WWF, 070-399 81 63, mats.forslund@wwf.se

Annika Dellensjö, presskontakt Världsnaturfonden WWF, 08-546 575 00, annika.dellensjo@wwf.se 

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se