Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 okt, 2020|Pressmaterial

Åtta nominerade till WWF-priset Årets Miljöhjälte 2020

Biologer, fågelexperter, floraväktare och klimatkämpar – det är några av dem som nominerats till utmärkelsen Årets miljöhjälte 2020. Vinnarna tillkännages fredag 23 oktober och de får motta sina diplom vid en digital ceremoni under WWFs höstmöte, som sker i närvaro av H.M. Konungen Carl XVI Gustaf.

De nominerade:
I ordning överst från vänster - Moa Pettersson, biolog (Kattarp och Halmstad), Gustaf Zachrisson,  Anders Wirdheim, fågelexpert Halmstad, Therese Zätterqvist, influencer Stockholm, Tove Lönneborg, Stockholm, ordförande Fältbiologerna (riks), Floraväktarna, Våra Barns Klimat, talesperson Frida Berry Eklund och Elin Röös, matforskare på SLU, Uppsala. Collagebild: WWF

Här är de nominerade inom kategorin biologisk mångfald:

Anders Wirdheim, journalist och fågelexpert, Halmstad:

”En sann folkbildare som sprider information om sitt stora livsintresse, fåglar och fågelskydd, på ett pedagogiskt och klart sätt. Efter att ha varit redaktör för Vår fågelvärld har Anders fortsatt med en fågelpodd, exkursioner, utbildningar och debattartiklar. Anders har också varit redaktör för Fågelåret och drivande kraft i den framgångsrika kampanjen Vinterfåglar inpå knuten.

Floraväktarna (riks), Uppsala 

Ett nationellt nätverk med hundratals ideellt arbetande personer som med beundransvärd uthållighet ordnar kurser och exkursioner runt om i Sverige för att sprida kunskapen om hotade växter. Sammanställningar av Floraväktarnas inventeringsarbete för kärlväxter är ett viktigt underlag för rödlistan i Sverige. Svenska Botaniska Föreningen samordnar Floraväkteriet på nationell nivå och de regionala botaniska föreningarna sköter koordineringen ute i länen. Arbetet startade 1987.

Moa Pettersson, Kattarp (Skåne) och Halmstad

”Med smittande glädje och kompetent entusiasm delar biologen Moa Pettersson med sig av sina omfattande kunskaper i biologisk mångfald på ett frikostigt och inspirerande sätt. Hon är bland annat talesperson för Sveriges gemensamma hyllning till vår artrika natur på Biologiska mångfaldens dag och i de ansedda, populärvetenskapliga tidskrifterna Yrfän och Vilda växter. Moa är biolog, sitter i Naturarvets styrelse och arbetar på Länsstyrelsen i Halland.

Nominerade inom ekologiska fotavtryck/klimat:

Therese Zätterqvist, Stockholm:

”En influencer som går före och inspirerar sin stora skara främst yngre följare att agera för och leva ett mer hållbart liv. Hon gör vardagen kul och ger bra miljövänliga tips inte minst runt mat. I dagsläget har Therese Zätterqvist över 21 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal och över 15 000 följare på Instagram.

Elin Röös, Uppsala:

”Elin Röös har ett starkt engagemang för ett mer hållbart livsmedelssystem. Hon har gått långt utanför vad som krävs av en forskare för att driva frågan om matens miljöpåverkan, och är en mästare på att formulera sig så att alla förstår. Elins barndomsdröm var att bli bonde och hon brinner för att sprida budskapet om hur maten kan påverka vår planet – oavsett om det sker via en TV-intervju eller en forskningsrapport.

Våra barns klimat, Stockholm (tidigare Föräldravrålet)

”Ett nätverk som driver klimatfrågan för våra barn på ett imponerande vis. De är aktiva i debatter och driver kampanjer för ett större och starkare fokus på den viktiga klimatfrågan, inte minst för barnens framtid. Nätverket vill att politikerna ska sätta klimatet främst, göra det lätt att leva klimatvänligt och göra Sverige till ett föregångsland för klimat och hållbarhet.

Nominerade till Årets Unga Miljöhjälte:

Gustaf Zachrisson

”Gustaf Zachrissons vill att unga ska tas på allvar och ges inflytande i den politiska processen. Missionen är att sätta fokus på vår oersättliga biologiska mångfald och hans driv och engagemang är imponerande. I januari 2020 arrangerade han en workshop tillsammans med Naturvårdsverket för att samla svenska ungdomars åsikter inför förhandlingarna i FN-konventionen om biologisk mångfald. Efter det grundade han det svenska ungdomsnätverket för biologisk mångfald som aktivt arbetar för hållbarhet”.

Fältbiologerna (riks)

”Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga. Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 och 25 år att uppleva, skydda och kämpa för miljön och naturen. Det är också Naturskyddsföreningens fristående barn- och ungdomsorganisation. Fältbiologerna driver en rad aktiviteter i hela Sverige kring biologisk mångfald och klimat. Organisationen är inte rädd för att sticka ut hakan och utmana i viktiga hållbarhetsfrågor.”

För frågor, kontakta:

  • Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693 910 cecilia.stenstrom@wwf.se 
  • Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

     

Kontaktuppgifter till de nominerade:  Se nedan eller kontakta WWFs presstjänst

  • Anders Wirdheim, Halmstad, mobil 0705-13 75 76, anders.wirdheim@birdlife.se
  • Moa Pettersson, biolog, Kattarp (Skåne) och Halland, moa_pettersson_89@hotmail.com
  • Elin Röös, forskare om hållbar mat, SLU, 018-671 866, elin.roos@slu.se
  • Våra barns klimat, Stockholm, talesperson Frida Berry Eklund, 073- 620 08 13, frida@varabarnsklimat.se
  • Gustaf Zachrisson, ungdomsnätverket för biologisk mångfald: zach.gustaf@gmail.com
  • Fältbiologerna (kansli i Stockholm), ordförande Tove Lönneborg, 076-007 36 89, tove.lonneborg@faltbiologerna.se
  • Floraväktarna, Uppsala, samordnare Sofia Lund, 070-645 10 83, sofia.lund@svenskbotanik.se
  • Therese Zätterqvist, Stockholm, zatterqvist@gmail.com

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se