Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|22 mar, 2022|Pressmaterial

Biosfärkoordinatorer anställs i Nämdö skärgård

WWF och Nämdö Green Archipelago fördjupar nu partnerskapet för att få första biosfärområdet i Stockholms skärgård godkänt av Unesco. De senaste två åren har ett intensivt arbete pågått med att förankra tankarna på biosfärområde hos Nämdöskärgårdens fastboende, deltidsbor och företagare.

P studieresan deltog ett stort antal nmdbor och bland annat besktes ElectriVillage i Mariestad dr vtgas framstlls med solceller Foto Zara Arrehed
På studieresan deltog ett stort antal nämdöbor och bland annat besöktes ElectriVillage i Mariestad, där vätgas framställs med solceller. Foto: Zara Arrehed

Genom ytterligare bidrag från Världsnaturfonden WWF kan Nämdö Green Archipelago (NGA) anställa två koordinatorer på deltid, Ann Aldeheim och Karin Heeroma. De kommer att jobba med att öka och bredda dialogerna med omvärlden lokalt och regionalt. De inledde i den gångna veckan sitt arbete med att delta i en studieresa för nämdöbor till Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, Kosterhavets nationalpark och Åsnens nationalpark.

– Att vi kan anställa två biosfärkoordinatorer på deltid är efterlängtat och välbehövligt. Nu kommer arbetet med dialoger och förankring att intensifieras. Det är extra härligt att vi också kan komma igång med konkreta naturvårdsåtgärder, det kommer att engagera boende i vår skärgård och visa på vad ett biosfärområde kan vara i praktiken, säger Lotten Hjelm, ordförande i NGA.

I ett biosfärområde testas nya metoder och söks ny kunskap för att ge exempel på hur vi kan bevara ett naturområde samtidigt som människor lever där. Biosfärprogrammet bygger på lokalt engagemang för hållbar samhällsutveckling.

–Unescos tanke med biosfärområden är att bidra till hållbar samhällsutveckling genom att modellområden som Nämdö utvecklas i lokal samverkan med nya metoder. Det vi nu har förberett de senaste två åren blir ett underlag för den obligatoriska förstudien, som krävs för att ett nytt biosfärområde ska kunna godkännas, säger Lotten Hjelm, ordförande i Nämdö Green Archipelago.

Medlen för naturvårdsåtgärder kommer från WWFs kraftsamling Svensk Natur.  Syftet är att genomföra åtgärder som både ska bidra till ökad biologisk mångfald och att engagera människor i hur ett biosfärområde kan fungera i praktisk handling.

De viktiga frågor som utgör grunden för att bo och leva i skärgården som skola och bostäder engagerar. Men också frågor som egen energiförsörjning, lokal livsmedelsproduktion och ett marint forskningskluster ingår i det arbete som NGA genomför. Flera lokala arbetsgrupper har tagit fram underlag och konkreta idéer för hållbar utveckling.

–Att få skärgårdens första biosfärområde på plats är en viktig pusselbit i att få en livskraftig skärgård. Därför fördjupas och stärks samarbetet mellan WWF och Nämdö Green Archipelago. Genom bidrag från våra faddrar och WWF-ambassadörer kan den lokala processen för biosfärområdet fördjupas, säger Yvonne Blombäck, senior programsamordnare för Kust och Skärgård på WWF.

Mer information om projektet finns här.

Har du frågor kontakta:
Yvonne Blombäck, senior programsamordnare för Kust och Skärgård WWF, yvonne.blomback@wwf.se, tel 070-797 76 20
Lotten Hjelm, ordförande i Nämdö Green Archipelago, tel 070-768 11 43
Nina Schmieder, pressekreterare WWF nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se