Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 aug, 2019|Pressmaterial

CITES konferensen: Nödvändigt freda naturmiljöer för att skydda hotade djur

Just nu pågår CITES konferensen i Schweiz där man förhandlar om handeln med hotade djur och växter. En av de saker som diskuteras är hur man kan bättre skydda Unescos världsarv, som utgörs av unika naturmiljöer i världen. Om inte dessa miljöer skyddas, hotas också de tigrar, elefanter, myrkottar och andra djurarter som lever i dessa miljöer.

Afrikansk elefant r en av de hotade arter som finns vid Vrldsarvet i Selous Tanzania bla

Under CITES konferensen driver WWF att skyddet för Unescos världsarv måste öka, så att även de hotade djuren som lever där fredas. Ett av de hotade djuren är den afrikanska elefanten, som bland annat finns i världsarvet Selous, Tanzania.

Under CITES konferensen, som pågår till och med nästa onsdag den 28 augusti, är WWF en av flera aktörer som driver  att skyddet av de totalt cirka 200 världsarven i naturmiljöer måste förbättras. Anledningen är att dessa i sin tur skyddar flera av våra utrotningshotade djur och växter. 

– I en tid när vi försöker öka andelen mark och vatten som ska skyddas är det nödvändigt att också öka skyddet för våra mest unika naturmiljöer i världen. Trots att platserna är så kända sker tjuvjakt på över en fjärdedel av dessa världsarv. Vi måste skydda våra hotade djur mycket bättre, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Många av Unescos världsarvplatser är alltså viktiga fristäder för våra mest hotade vilda djur och växter. Till exempel ska dessa platser innehålla nästan en tredjedel av världens cirka 3 900 vilda tigrar som finns kvar. Okavango Delta-världsarvet i Botswana är ett annat exempel – det är en avgörande livsmiljö för elefanterna i norra Botswana och där finns nära en tredjedel av alla afrikanska elefanter. Tjuvjakt av hotade arter som elefanter, noshörningar och tigrar har rapporterats på minst 43 världsarv, enligt CITES. Olagligt fiske har registrerats i 18 av de 39 Världsarvsplatserna vid kusten och olaglig avverkning av CITES listade arter såsom palisanderträ och ebenholts har rapporterats i 26 fall.

Ett av de djur som drabbas av det försämrade skyddet i våra världsarv och andra skogar är myrkottar. De lever i skogar och på stäpper i Afrika och Asien. Trots att handeln med dessa djur är förbjuden förekommer fortfarande en stor illegal handel. Ett av WWFs mål under CITES konferensen är att få regeringarna att bekräfta sina åtaganden att stoppa den olagliga handeln med myrkottar och andra djur och på så sätt se till att de länder som är inblandade i denna olagliga handel hålls ansvariga.

WWF stöder också de förslag som lagts fram under konferensen för att minimera den ökande handeln med hotade djur, exempelvis fåglar som svenska flugsnapparens släkting vitgumpad shama och stora apor som orangutanger och gorillor.

– Vi måste fördubbla våra ansträngningar om vi ska stoppa och vända nedgången för vår biologiska mångfald, som pågått i årtionden. Om vi inte ens kan rädda de mest unika arterna vi har vid våra världsarv, bådar det illa för framtiden, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter, WWF.

Fakta CITES
CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora och kallas även för Washingtonkonventionen. Det är en internationell överenskommelse om handeln med hotade vilda djur och växter. Det finns cirka 5 600 djurarter och över 30 000 växtarter som är starkt hotade på grund av omfattande handel världen över.

Fakta UNESCO Världsarv
Ett världsarv är en plats, ett område eller ort som på ett unikt sätt vittnar om jordens historia. Totalt finns det mer än 1000 världsarv i 167 länder. De flesta har blivit utnämnda för sina kulturvärden men runt 200 av dom har hamnat på världsarvslistan för sina unika naturvärden. Ett fåtal, exempelvis svenska Laponia, är utnämnda för såväl sitt natur- som kulturarv.

Exempel på världsarvplatser som bör skyddas bättre för att de har en viktig roll i att skydda hotade djur och växter:

•  Australiens Great Barrier Reef, världens största korallrevssystem

•  Bialowieza nationalpark i Polen och Vitryssland, de sista resterna av Europas urskog

•  Sunderbans våtmarkssystem i Indien och Bangladesh, en av få platser där tigrar finns i dag

•  Iguacu nationalpark i Argentina, Brasilien

•  Selous National Park, Tanzania

•  Grand Canyon National Park i USA.

För frågor, kontakta:

Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF, press@wwf.se,  pressjour 08-546 57 500

Mats Forslund, expert på handel med hotade arter WWF, mats.forslund@wwf.se, 070-399 81 63

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se