I dag tisdag firar Världsnaturfonden WWF Biologiska mångfaldens dag, som infaller senare i veckan. På grund av coronapandemin uppmärksammas dagen digitalt i år och aktiviteter arrangeras under hela veckan. Världsnaturfonden arrangerar i dag en frågestund om djur och natur med artexperter på Instagram och på Facebook presenteras en ny film där WWFs experter tipsar om vad man kan göra i naturen i dessa tuffa tider.
Rödmurarbin i ett nyuppsatt bohotell. Foto: Ola Jennersten
Se filmen här om näranatur med WWFs experter.
Hotet mot den biologiska mångfalden är en av de företeelser som oroar svenskar allra mest. Det visar en SIFO-undersökning som WWF lät göra i april i år. Hela 15 procent ser detta hot som en av de samhällsföreteelser som oroar dem mest. Drygt 3 av 10 personer uppger också att de oroar sig för att klimatförändringarna kommer leda till att djur utrotas.
– Allt fler inser hur viktigt det är att skydda vår biologiska mångfald. Coronapandemin har blivit en påminnelse om vilken stor betydelse naturen har för vår överlevnad, men även vilken betydelse den har för oss människor att återhämta oss i under pandemin, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.
FN utsåg den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald i början av 2000-talet. Dagen syftar till att öka förståelsen för hur viktigt det är att artrikedomen i vår natur behålls. För tre år sedan började dagen att firas i Sverige. På denna korta tid har den etablerat sig som en av landets största naturhögtider och aktiviteter pågår under hela veckan.
Under tisdagen kan man ställa frågor till våra experter på Instagram mellan kl 9 och 15. Klockan 12 släpps en ny film på Facebook där det blir nedstamp ute i naturen och trädgården med sex olika WWF-experter Tom Arnbom, Torbjörn Hegedüs, Ola Jennersten, Sandra Jönsson, Henrik Waldenström och Therese Wåtz. De kommer berätta om bihotell, rävar, fågelskådning, naturreservat, den biologiska mångfalden i komposten med mera. Temat är naturen nära dig, alltså den biologiska mångfalden och de naturupplevelser vi har alldeles runt hörnet utan att behöva resa långt, ibland inte ens lämna sitt eget hem.
– Vi människor behöver biologisk mångfald både för att kunna överleva och för att leva. Och den innefattar också allt det här fantastiska och otroliga med planeten – variationen inom och mellan arter samt variationen i landskap. Biologisk mångfald är också våra favoritdjur, smultronställen och allt som är nödvändigt för att kunna bo kvar på planeten, säger Sandra Jönsson, en av WWFs egna naturvårdsexperter som medverkar i filmen och svarar på allmänhetens frågor.
FAKTA Biologiska mångfaldens dag
En rad natur- och miljö-organisationer deltar och det ordnas en mängd aktiviteter online i veckan. Över 50 utflykter och andra aktiviteter på olika håll i naturen.
Se WWFs film om biologisk mångfald på WWFsFacebook kl.12, och här på YouTube fr o m kl.12:30.
Läs mer här om alla de aktiviteter som andra organisationer ordnar under veckan.
Kontakt:
Torbjörn Hegedüs, bitr kommunikationschef tel 072-5329379