Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 feb, 2018|Pressmaterial

Dags för Earth Hour lördag 24 mars

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Den har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar hundratals miljoner människor, företag och städer runt om i  världen sedan starten i Sydney i Australien för tolv år sedan.

I Sverige ordnar kommuner, företag och skolor en rad aktiviteter under Earth Hour-veckan i mars. Årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet.

– Vi har alla möjligheter att drastiskt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Och det bästa är att det många gånger är lätt och roligt att göra en god gärning i vardagen. Bara maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk. Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Politiker, företag, städer och investerare måste agera kraftfullt om världens länder ska klara att leva upp till Parisavtalet och den globala uppvärmningen stanna väl under 2-grader med sikte på max 1,5 grader.

WWF vill inspirera människor att ta hållbara beslut när det gäller fem B:en: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande).

– Genom att gå över till förnybar energi, kraftigt minska köttkonsumtionen och matsvinnet och resa och handla mer hållbart, kan vi bidra till att leva planetsmart, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF.

Fakta:

  • Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. 2017 deltog miljoner människor i 7000 städer i 187  länder på sju kontinenter.
  • Det är ingen energisparkampanj, men en kraftig energieffektivisering globalt är en mycket viktig del om vi ska klara  klimatutmaningen.
  • 87 procent av Sveriges kommuner var med förra året. Nästan halva befolkningen uppgav (enligt Sifo) att de blev inspirerade att införa nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.
  • Enligt WWFs Living Planet Report (2016) så levermänskligheten som om vi hade 1,7 jordklot till vårt förfogande och svenskarna som om vi hade cirka 4 jordklot.

FAKTA: Så här kan du bli mer klimatsmart:

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmartare med tåg, buss, och kollektivtrafik, semestra utan flyg och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Minska köttkonsumtionen kraftigt, öka intaget av gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på! http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour

Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Släck mer och gå helst över till LED-lampor. Fördubbla ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el med egna solceller eller andelsägd sol- eller vindkraft.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig med fossilfria placeringar.

Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping, handla second-hand och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster.

Läs mer på: www.wwf.se/earthhour

För frågor, kontakta:

Ola Hansén, senior rådgivare hållbar energi och klimat WWF, mobil 070-280 80 33

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se