Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|09 apr, 2013|Pressmaterial

Den ”räddade” regnskogen var redan avverkad …

Efter åratal av protester från miljörörelsen meddelade det stora massa- och pappersföretaget Asia Pulp and Paper (APP) att avverkningen av opåverkad regnskog på ön Sumatra i Indonesien skulle upphöra den 1 februari. Där bland andra arter den hotade tigern har sin livsmiljö. Ett nytt och miljövänligare arbetssätt utlovades. Omvärlden applåderade ett slut på den kanske grövsta regnskogsskövlingen världen skådat. Nu visar en ny rapport att APP i stort sett redan hade huggit ner all regnskog när löftet gavs.

Fram till idag har APP avverkat och skövlat cirka två miljoner hektar regnskog på Sumatra som främst gått till produktion av pappersmassa. Vilket bör jämföras med de cirka 5 000 hektar som företaget enligt sin nya policy undantar från produktion – en försvinnande liten del i APPs långa historia av regnskogsskövling.

– När APP presenterade den nya policyn trodde vi att det var goda nyheter för Indonesiens befolkning, regnskogar och biologiska mångfald. Eftersom all regnskog redan hade huggits ner ser det inte bättre ut än att företaget har satt stopp för en avverkning som redan är genomförd, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Att efter år av förstörelse och i samband med den nya policyn inte inkludera restaurering och återuppbyggnad av de mest förstörda skogsområdena är en stor brist. Speciellt när rapporten visar att merparten av skogen redan är avverkad. Flera organisationer vill nu se att APP restaurerar de mest värdefulla områdena som företaget har skövlat under årens lopp.

– Det tycks som om APP ber om amnesti för skövlingen och att det som hänt ska vara glömt. Vad företaget efterlämnar till landet och befolkningen är sociala konflikter, utsläpp av växthusgaser, förstörda ekosystem och miljöer för utrotningshotade djur som orangutanger, tigrar och elefanter, säger Olle Forshed, expert på regnskog och tropiskt skogsbruk på WWF.

Ett annat problem är att APP fortfarande tillåter att redan avverkat naturskogsvirke – som lätt kan förväxlas med nyhugget – skickas till massafabrikerna. Så sent som härom veckan upptäcktes bland annat avverkning av regnskog inom APPs områden på Borneo – skog som borde ha undantagits från avverkning enligt företagets nya policy.

– WWF rekommenderar därför fortfarande massa- och pappershandlare att vara försiktiga när det gäller att göra affärer med APP. Först måste företaget ta fullt ansvar och återställa förstörda områden och på ett trovärdigt sätt garantera att skövlat virke utesluts ur produktionen, avslutar Olle Forshed.

För frågor:
Olle Forshed, expert regnskog och tropiskt skogsbruk, WWF, 070-215 36 43
Katarina Herou, tf pressekreterare WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se