Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 mar, 2020|Pressmaterial

Earth Hour 2020 sänds digitalt i solidaritet med människor och naturen

I kväll klockan 20.30 är det dags för Earth Hour. I år sker det online – för att öka säkerheten och visa solidaritet med dem som drabbats av covid -19.  Klimataktivisten Greta Thunberg, WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén och många andra är med online i kväll, för naturen och människornas skull.

Grna LundNöjesparken Gröna Lund är en av många ikonplatser som släcker mellan kl 20.30  och 21.30 ikväll,  för att uppmärksamma klimatkrisen och arbetet med att skydda vår biologiska mångfald. Det är en symbolhandling, syftet är inte att spara elektricitet.

Idag lördag den 28 mars kl 20.30 inträffar Earth Hour. Det är en av världens största manifestationer för klimatet och den biologiska mångfalden och den startades av Världsnaturfonden WWF redan 2007. Syftet är att inspirera privatpersoner, företag och organisationer i hundratals länder och få dem att agera för planeten och ta kraftfulla beslut för en hållbar framtid.

Just nu, under den globala coronakrisen, blir Earth Hour ett tillfälle att visa sitt stöd för planeten genom de digitala evenemang som genomförs över hela världen. Sverige kommer att fira Earth Hour 2020 helt online.  
–Först och främst vill jag beklaga alla de människor som drabbats på grund av covid-19.  Jag tänker på de familjer som har förlorat sina älskade och dem som är sjuka. I denna krissituation är det viktigt att samlas och reflektera över hur viktigt det är att skydda vår framtid och vår planets framtid. Eftersom vi månar om säkerheten sker Earth Hour nu digitalt över hela världen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

För Greta Thunberg, klimataktivist och WWFs unga miljöhjälte 2019, är det också självklart att fira Earth Hour online.
– Vi måste ta hand om varandra och jorden som vi alla delar. Var med oss och miljontals andra runt om i världen och gör detta Earth Hour  till ett tillfälle att visa vår samlade närvaro. Låt oss tillsammans höja våra gemensamma röster online för att se till att vi får en renare, säkrare och grönare framtid för alla, säger hon.

Exempel på byggnader i Sverige som släcker under Earth Hour:

Stockholm: Stockholms Slott, Drottningholms slott, Ulriksdals slott, Strömsholms slott & Gripsholm slott, Hedvig Eleonora kyrka, STF Af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem, Chinateatern, Skansen, Söderhallarna, Gröna Lund
Göteborg: Gothia Tower,Göteborgsoperan, Lisberg 
Malmö: Turning Torso
Övriga: Skistars alla backar (bl a Hammarbybacken i Stockholm)

Här hittar du tips på hur du kan delta: www.wwf.se/earth-hour/earth-hour-alternativa-aktiviteter/

Se WWFs Sveriges videoparty på Facebook på lördag 28/3 kl 20.20 inför Earth Hour

Exempel på vad som händer i andra länder i världen under Earth Hour:
Storbritannien WWF UK kommer att sända ett YouTube Live för ungdomar där de får lära sig att göra en återvunnen lykta till Earth Hour.
Sydafrika lanserar en digital “Power to the People” kampanj för ett förnyat fokus på rena och pålitliga energikällor.
Australien kommer också vara online via en #EarthHourLive live-sändning med musik, komiker och experter. Dessutom ska Gold Coast-Reef Check Australia och Yogaventures hålla Switch off to Switch Off: Släck lamporna till en ljusbelyst Yoga Nidra avslappningssession för att markera Earth Hour.
Turkiet har en digital kampanj med uppmaningar till handlingar för naturen.

Har ni frågor, ring:
Nina Schmieder, pressekreterare WWF,  nina.schmieder@wwf.se , tel 073-5862622
 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se