Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 dec, 2013|Pressmaterial

Elever i Saltsjöbaden, Ekerö och Lund vinner återvinningstävling

Elever från Saltsjöbaden, Ekerö och Lund vinner första pris i WWFs och Tetra Paks återvinningstävling ”Jakten på de glömda kartongerna”.  Totalt har 24 285 elever i hela landet deltagit. Vinnarna är klass 4A på Igelboda skola i Saltsjöbaden, klass 7A på Träkvista skola på Ekerö och klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund.

Tävlingen har varit öppen från förskoleklass till årskurs 9 i grundskolan. Alla som återvunnit mer än 50 procent av dryckeskartonger för mjölk, juice, fil och annat under två veckor blir diplomerad ”Återvinnarklass 2013”. Lotten fick avgöra vinnarna i hela landet som blev klass 4A på Igelboda skola i Saltsjöbaden, klass 7A på Träkvista skola i Ekerö och klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund.

– När lärare och elever lär sig mer om hur viktigt det är med återvinning har vi kommit en bit på vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. En mjölkkartong kan återfödas som exempelvis flingpaket eller pizzakartong. Det handlar om att hushålla med jordens resurser, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF. 

De vinnande klasserna får välja ett naturvårdsprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1.000 kronor per elev. Båda klasserna i Stockholm valde att stötta tigern. Vinnarna i årskurs f-3 och 4-6 vinner även ett års gruppmedlemskap i WWFs community Panda Planet för barn och ungdomar. Dessutom får klass 3 på Lilla Järnåkraskolan hjälp till en grönare skolgård till ett värde av 10.000 kr. Klass 4A på Igelboda skola och klass 7A på Träkvista skola får 10.000 kr till en önskeresa.

– Senaste tiden har vuxna börjat förstå allvaret men man tänker mest på sig själv. Men man måste tänka långsiktigt. Vuxna fick kanske inte så mycket information när de var små, men det får vi, berättar Isak, 13 år, i Träkvista skola.

– Eleverna tyckte att det var jättekul att få göra något för miljön på riktigt. Många familjer har förändrat sitt beteende och återvinner nu sina dryckeskartonger, säger Maria Lindholm, lärare i klass 4A, Igelboda skola.

– Det är glädjande att se att återvinningen av dryckeskartonger fortsätter att öka i Sverige. Om hushållen slänger kartongerna i de vanliga soporna går industrin miste om värdefull returfiber som kan bli nya produkter, säger Erik Lindroth, Miljödirektör på Tetra Pak Sverige.

2012 startade Tetra Pak och WWF ett samarbete för att öka återvinningen av dryckeskartong.  2012 ökade återvinningsgraden ökade från 23,7 procent till 29 procent. Målet under 2013 har varit att fortsätta öka återvinningen med 3-5 procentenheter så att snart var tredje kartong återvinns. Nu strax innan årets slut ser det ut som det målet kommer att uppnås, mycket tack vare engagemanget från elever, skolor och familjer.

Pressbilder:
Klass 4A Igelbodaskolan, Nacka:
http://www.wwf.se/source.php?id=1547645
http://www.wwf.se/source.php?id=1547647

Klass 7A Träkvistaskolan, Ekerö:
http://www.wwf.se/source.php?id=1547646

Läs mer om Jakten på de glömda kartongerna: www.facebook.com/Atervinnarna
Upptäck Panda Planet: www.pandaplanet.se 

För frågor, kontakta:
Teresa Sida-Norgren, WWF, 070-999 04 70
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
Erik Lindroth, Miljödirektör Tetra Pak Sverige AB,
0733-36 59 96, erik.lindroth@tetrapak.com  

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se