Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 okt, 2020|Pressmaterial

EU:s strategi för biologisk mångfald: En historisk möjlighet att rädda naturen

Våra ekosystem är i kris. Men EU:s nya strategi för biologisk mångfald som idag fått stöd av EU:s miljöministrar ger en historisk möjlighet för Sverige och alla andra medlemsländer att på allvar agera för att rädda naturen. Det skriver Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen i ett gemensamt uttalande.

– Läget för den biologiska mångfalden i världen är mycket allvarligt. Att Sverige och övriga EU-medlemsländer nu gett sitt stöd till EU:s nya strategi för biologisk mångfald är något vi välkomnar och som gör det möjligt att driva på arbetet och fokusera på genomförandet, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

EU:s 2030 strategi för biologisk mångfald innebär en historisk möjlighet för EU:s medlemsländer att ta ansvar för att rädda naturen, men bara om strategin genomförs fullt ut. Strategin innehåller bland annat mål om ett effektivt skydd av minst 30 procent land och hav och initiativ att ta fram bindande mål för att återskapa viktiga naturmiljöer .

– Det är nu av högsta vikt att länderna lägger starkt fokus på att genomföra EU:s strategi för biologisk mångfald fullt ut. Vi förväntar oss att Sverige tar sitt ansvar genom att både genomföra strategins åtaganden på hemmaplan och agera för att driva på för hög ambition i FN-förhandlingarna om biologisk mångfald (CBD) nästa år, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Europas ekosystem är i kris. Det visades tydligt i rapporten ”The State of Nature in the EU” av Europeiska Miljöbyrån (EEA) som lanserades i måndags och som granskat tillståndet för Europas natur. Rapporten visar skrämmande uppgifter om att 81 procent av livsmiljöerna och över 60 procent av arterna inom EU är i dåligt skick.

Rapporten lyfter bland annat intensivt jordbruk, ohållbart skogsbruk och stadsutbredning som de främsta orsakerna. Men EEA:s rapport visar också att det är möjligt att vända trenden genom att kombinera naturvårdsinsatser med att förändra hur vi konsumerar och producerar mat.

– Nu måste Sverige och alla andra medlemsstater prioritera insatser som naturrestaurering, hållbart brukande och effektivt skydd av arter och livsmiljöer de kommande tio åren. Frågan genomsyrar samtliga politikområden och alla sektorer, och är central för att nå de globala målen för hållbar utveckling, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

 För mer information, kontakta

Erika Reje, pressekreterare på WWF, 0765454000, erika.reje@wwf.se

Petra Holgersson, presschef på Naturskyddsföreningen, 0725654405, petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se