Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 nov, 2023|Pressmaterial

FN-möte om plastavtal slutade i dödläge

Det tredje internationella förhandlingsmötet om ett globalt plastavtal avslutades sent under söndagen i Nairobi, Kenya, utan någon tydlig plan framåt. En majoritet av länderna står bakom ett starkt fördrag baserat på globala regler. Dödläget kom efter en veckas fördröjningstaktik från en handfull länder med låg ambitionsnivå som krävde ett löst frivilligt avtal. WWF uppmanar de ambitiösa länderna att fortsätta driva på inför nästa möte.

Plastskräp är ett hot för hav och floder. Foto: Shutterstock / WWF
Plastskräp hotar hav och floder. Foto: Shutterstock /WWF

– Det blir nu inget formellt arbete innan nästa förhandlingsrunda i april i Ottawa, vilket försenar diskussioner om åtgärder för att få slut på plastföroreningskrisen. Förhandlarna har i uppdrag av FN:s miljöförsamling att utveckla ett fördrag som stoppar föroreningar från plasten. Varje försening leder till att vi lämnar över problemen till framtida generationer, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Trots hinder från ett litet antal länder står en betydande majoritet av länderna bakom ett starkt fördrag. Mer än 100 länder stödjer globala förbud och utfasningar av de mest skadliga kemikalierna och 140 länder vill ha globala bindande regler i motsats till frivilliga åtgärder, vilket vissa länder driver.

– Ett stort antal länder förstår hur bråttom det är, vilket vi verkligen välkomnar. Nu måste de fortsätta att kämpa för rättsligt bindande regler och åtgärder som är nödvändiga för att tackla plastföroreningskrisen, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Mötet i Kenya var det tredje av totalt fem förhandlingsmöten. Ytterligare två omgångar kommer att äga rum under 2024, i Ottawa i Kanada i april och i Korea i november eller december, för att försöka slutföra avtalet. För Sverie och EU är det prioriterat att det blir juridiskt bindande och omfattar hela plastens livscykel. Viktiga krav är att plastprodukter designas rätt från början, att de farligaste kemikalierna i plast förbjuds och att mängden plast som släpps ut i haven minskar.

Under diskussionerna hittills har bland annat Kanada, Kenya och EU uttryckt att de vill begränsa plastproduktionen, medan en koalition av Ryssland och Saudiarabien hellre vill betona återvinning. I dagsläget återvinns knapp 10 procent av plastavfallet återvinns, medan minst 14 miljoner ton hamnar i havet varje år. Tillverkningen av plast har ökat drastiskt på bara några årtionden - från 1,5 miljoner ton 1950 till drygt 400 miljoner ton idag.

https://wwf.panda.org/wwf_news/press_releases/?10117966/Countries-must-stand-firm-for-a-robust-and-ambitious-global-plastics-treaty-amid-delaying-tactics

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/third-session-negotiations-international-plastics-treaty-advance

För frågor, ring:

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57 

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-105 30 57

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 20/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se