Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 mar, 2016|Pressmaterial

Fyra av tio smålänningar tänker ofta på klimatförändringarna

40 procent av invånarna i Småland (Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Gotland län) tänker varje vecka eller oftare på klimatet och den globala uppvärmningen. Varannan intervjuad har dragit ner på sitt bilåkande, 33 procent har energieffektiviserat sitt hem och 35 procent har minskat sitt köttätande. Det visar en ny klimatundersökning från Världsnaturfonden WWF.

– Det är positivt att allt fler börjar agera för klimatet. Sverige har ett av de högsta koldioxidfotavtrycken i världen med tio ton per person och år men senast 2030 måste vi vara nere på fyra. Genom att agera mer klimatsmart i vår vardag kan vi göra skillnad. Det här uppmärksammar vi inte minst inför Earth Hour lördag 19 mars, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

77 procent av smålänningarna uppger att de oroar sig för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras, deras barn och barnbarns framtid.  Samtidigt agerar man – sex av tio uppger att de gör miljösmarta val i hemmet varje dag.  

Av de 1000 personer som intervjuades i Cints online-paneler under januari 2016 uppger 43 procent av Sveriges befolkning att de försöker resa mer klimatsmart med cykel. Motsvarande siffra bland de intervjuade i Småland är 47 procent. Var tredje intervjuad i Småland uppger att de har energieffektiviserat hemmet och var femte tar tåget istället för flyget när de ska resa.

Många agerar också för mer klimatvänlig konsumtion av varor – 30 procent av smålänningarna uppger att de shoppar mindre och varannan har skänkt bort eller sålt prylar secondhand. Var femte uppger att de har betalat mer för en likvärdig produkt som var mer klimatvänlig.

I år äger WWFs klimatmanifestation Earth Hour rum den 19 mars. Förra årets släckte hälften av Sveriges befolkning ljuset som en symbolhandling för klimatet och lika många prövade nya klimatsmarta vanor. WWF vill inspirera privatpersoner, företag, skolor och organisationer att göra kloka val när det gäller de fyra B:na: Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen och påverka politikerna att agera kraftfullt i klimatfrågan.

– Vi har all anledning att vara stolta över FNs klimatavtal där den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader. För att klara det måste vi gå mot en fossilfri värld så snabbt som möjligt. Inte minst behövs en svensk klimatlag där Sverige åtar sig att gå mot nära nollutsläpp av växthusgaser och 100 procent förnybar och hållbar energi till år 2030, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Så agerar svenskarna i Småland klimatsmart i sin vardag – några resultat ur WWFs klimatundersökning

-       63 procent uppger att de gör ett eller flera dagliga val att vara mer klimatsmart i hemmet, till exempel att duscha snabbare, släcka lampor eller inte ha elektronik på stand by.

-       33 procent av de intervjuade i Småland uppger att de har energieffektiviserat sina hem och 30 procent har förnybar energi från källor som sol, vind och vatten i sitt hem.

-       54 procent uppger att de kan tänka sig att byta bank eller fondsparande om avkastningen för ett mer klimatsmart alternativ är densamma eller bättre. 15 procent kan tänka sig att byta till mer klimatsmarta alternativ oavsett avkastning.

-       46 procent uppger att de åker mindre bil för att minska klimatpåverkan. 39 procent har bytt till en bil som släpper ut mindre CO2, kör på biobränsle eller elbil.

-       35 procent av de intervjuade i Småland uppger att de redan dragit ner på sitt köttätande under de senaste 12 månaderna. 39 procent säger att de kommer att äta mindre kött under det kommande året för att minska sin klimatpåverkan.

-       30 procent av smålänningarna uppger att de har dragit ner på shoppingen under det senaste året. Drygt varannan har skänkt bort eller sålt saker till vänner eller second hand, 15 procent har haft minst en köpfri månad och 44 procent har handlat miljömärkta varor.

Ladda ner pressbilder och undersökningen här

http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1631966-varannan-svensk-tnker-ofta-p-klimatfrndringarna

För mer information, kontakta

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 0705-654 515

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030,barbara.evaeus@wwf.se

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Fakta om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Cints online-paneler under januari 2016 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Enkäten bestod av slutna frågor och är riksrepresentativ för Sverige med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. 1000 personer i åldrarna 15-74 år ingår i undersökningen. WWF har gjort årliga opinionsundersökningar om klimatet sedan 2013. 89 intervjuade ingår i Småland med öarna (Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Gotland län). 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se