Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|31 aug, 2015|Pressmaterial

Glädjande att Ojnareskogen skyddas för framtiden

Världsnaturfonden WWF välkomnar regeringens beslut idag att skydda Ojnareskogen och Bästeträsk på Gotland som ett så kallat Natura 2000-område. 2012 utsåg WWF området till en Svensk pärla i behov att utökat skydd. I flera år har landets största miljöorganisationer tillsammans med lokala aktörer och engagerade gotlänningar aktivt drivit på för att Ojnareskogen ska bevaras och inte exploateras för kalkbrytning.

– Det är otroligt glädjande att vi nu kan ana slutet på den segslitna striden om Ojnareskogen. För WWF är det självklart att detta unika område ska skyddas både för sin unika natur och dess betydelse för vattenförsörjning för både människor, djur och natur.

Vi hoppas nu att Naturvårdsverket och Länsstyrelsen går vidare och gör nationalpark av området som planerat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Fakta: Ojnareskogen är ett stort skogsområde i Bunge socken på norra Gotland. Det omfattar också sjön Bästeträsk som med sitt fina vatten utgör en viktig del av Gotlands dricksvattenförsörjning. Den säregna hällmarkstallskogen varvas med våtmarker i en skoglig och hydrologiskt mycket komplex naturmiljö på cirka 5000 hektar. Över 60 hotade arter lever här, exempelvis ängshök, gotlandssnok, nattskärra och falsk guldskivlav. Området ingår i Sveriges nationalparksplan 2009- 2013 och kan bli Gotlands första nationalpark

2012 röstade svenska folket framområdet som en svensk pärla i WWFs kampanj Svenska Pärlor.

Pressbild kan laddas ned här: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1570957-wwf-fortsatt-kalkbrytning-i-ojnareskogen-stort-nederlag-fr-naturvrden

För frågor:
Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Linda Berglund, skogshandläggare WWF, 073- 274 42 88

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se