Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 okt, 2017|Pressmaterial

Hyllning till det vilda Europa i Årets Pandabok

Fotograferna Staffan Widstrand (Järfälla) och Magnus Lundgren (Skanör) har idag tilldelats Världsnaturfonden WWF:s utmärkelse Årets Pandabok 2017 för ”Ett vildare liv” – En bok om det vildas återkomst – som belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året.

Boken är en hyllning till den fantastiska mångfald som finns i Europas natur, men också om behovet av att återskapa natur. Det handlar om effektivt naturskydd – men också om att aktivt förvilda genom att återintroducera djurarter som betande vildhästar, uroxar, kronhjortar och visenter som vi förlorat för länge sedan.

Juryns motivering lyder: ”Författarna tar oss med på en europeisk odyssé med en rad exempel på hur det vilda kan komma tillbaka och att mycket mer än vi anade faktiskt är möjligt. Boken bjuder på fantastiska bilder från atlantiska havsdjup till våra egna fjäll, från solstekta slätter till frodiga lövskogar”. Vildare liv” är en magnifik hyllning till vår egen och övriga Europas natur som vi läser med både förundran och genuin glädje”.

Det känns kanske utopiskt att se stora betesdjur vandra över Skånes slätter som en svensk motsvarighet till Afrikas Serengeti. Men på flera håll i Europa är liknande scenarier redan verklighet. För trots alla rapporter om krympande utrymme för naturen och minussiffror för den biologiska mångfalden, så förvildas samtidigt delar av Europa på nytt.

Vi skulle må bra av ett vildare Europa och Sverige, menar bokens författare som bland annat diskuterar frågor om jakt och fiske, kalhyggesfritt skogsbruk, naturanpassad vattenkraft och behovet av ökat marint skydd.

– Naturen kommer tillbaka om den bara får vara ifred. Vi är fantastiskt glada att kunna sprida det budskapet till en större publik genom Pandabokspriset, säger författarna Staffan Widstrand och Magnus Lundgren.

Prisceremonin ägde rum 11 oktober då kung Carl XVI Gustaf delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott.

FAKTA: Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Upplagan ligger på 15 000-20 000 ex.

PDF om boken från Votum & Gullers förlag

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Årets Pandabokspristagare:
Staffan Widstrand, mobil 070-657 33 24, 08-583 518 31, staffan@wild-wonders.com 

Magnus Lundgren, mobil 0708 75 36 10, 040 18 62 62, info@magnuslundgren.com

http://www.wild-wonders.com/ 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se