Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|02 jun, 2015|Pressmaterial

Jordbrukare från Östergötland utsedd till Årets svenska Östersjöbonde

Lantbrukaren Hubert Gelin på Hestad gård i Östergötland har utsetts till Sveriges Östersjöbonde 2015 av Världsnaturfonden WWF. Han belönas för sina insatser att minska jordbrukets bidrag till övergödningen av Östersjön. Finalen avgörs i Stralsund i Tyskland i november där jordbrukare från samtliga Östersjöländer tävlar om utmärkelsen ”Baltic Farmer of the Year 2015”.

– Priset är en bra inspiration för oss alla som har jobbat med att få ned framförallt fosforläckaget från de 750 hektar som berörs, säger Hubert Gelin.

Hubert Gelin har tillsammans med sina åtta grannar och kollegor deltagit i ett projekt för att minska läckaget av fosfor från ett stort jordbruksområde som via Söderköpingsån avvattnas till Slätbaken i Östersjön.

Hestad gård ligger i ett område som totalt omfattar 750 hektar och där jordbruken bedrivs som konventionella familjejordbruk med inriktning på växtodling och uppfödning av grisar, kor, kycklingar och får.

– På sina marker har de anlagt ett två kilometer långt så kallat tvåstegsdike. De har också anlagt ett kalkfilterdike och strukturkalkat sina åkrar för att minska näringsläckaget. Vi önskar nu Hubert lycka till i den stora finalen i Stralsund i november, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Alla nationella vinnare i respektive Östersjöland får ett pris på 10 000 kr (1 000 euro) var och bjuds in till finalen i Stralsund den 5-6 november. Där utses den slutliga vinnaren av ”Baltic Farmer of the Year Award 2015” som belönas med 100 000 kronor (10 000 euro).

Sedan slutet av 1990-talet har WWFs internationella Östersjöprogram arbetat i länderna runt Östersjön för att minska övergödningen. Jordbruket som står för störst påverkan styrs till stor del av EUs jordbrukspolitik. Att minska läckaget av kväve och fosfor inom jordbruket gynnar inte bara vattendrag, sjöar och hav – vinnarna från respektive land visar också att det finns en mängd olika åtgärder för att minska problemen.

– WWF anser att problemet med jordbrukets bidrag till Östersjöns övergödning till största delen beror på ett systemfel inom den nuvarande jordbrukspolitiken och inte på enskilda jordbrukare. Hubert Gelin med kollegor är ännu ett bra exempel på jordbruk som har tagit initiativ för att minska näringsläckaget, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på WWF.

Nomineringarna har gjorts av WWF tillsammans med jordbruks- och rådgivningsorganisationer i de olika Östersjöländerna, däribland LRF. I årets svenska jury jury ingår Nils Björid, ordförande LRF ungdom, Anders Alm, miljödepartementet och Lennart Gladh, WWF.

Pressinbjudan
Media är välkomna på studiebesök på Hestad gård, Norsholm, torsdagen den 4 juni kl 11.15.

Medverkar gör vinnaren Hubert Gelin, Lennart Gladh, WWF, Anders Alm, miljödepartementet samt Anuschka Heeb, Jordbruksverket Linköping.

Välkomna!

För ytterligare information, kontakta:
Årets svenska Östersjöbonde, Hubert Gelin, 070-661 17 53
Lennart Gladh, övergödningsexpert WWF, 070-221 03 67
Anuschka Heeb, Jordbruksverket Linköping, 070-890 32 25
Katarina Herou, pressekreterare WWF, 070-28 25 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se