Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 nov, 2020|Pressmaterial

Julklappstips: Årets Pandabok ”Naturlycka” engagerar och ger hopp

WWFs Pandabok 2021 ”Naturlycka” är en inspirerande och personligt skriven bok av zoologen Ola Jennersten, som bor i en gammal kulturbygd utanför Märsta i Uppland. Boken är en varm hyllning till naturen och dess invånare och visar hur vi alla som naturvänner, trädgårdsälskare, jordbrukare och skogsägare kan öka den biologiska mångfalden.

Ola Jennersten med boken Naturlycka som utnämnts till Årets Pandabok 2021. Foto: Ola Jennersten    – Det är en perfekt bok att inspireras av i julhelgen för att planera nästa års äventyr i naturen och trädgården, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén. Årets pandabok utses varje år sedan 1974 och utmärkelsen belönar den bästa skildringen i ord och bild i WWFs anda.  Jag är otroligt glad och stolt över priset. Vår natur är en fantastisk gåva som klarar svåra påfrestningar, ibland mot alla odds. Men vi måste förvalta och vårda den ömt. Om alla gjorde en liten insats för naturen, tänk vilken effekt det skulle bli, säger Ola Jennersten, författare till Årets Pandabok och till vardags naturvårdsexpert på WWF. Naturlycka: Vår värdefulla biologiska mångfald (Bazar förlag), handlar om glädjen i våra trädgårdar och marker med fjärilar, humlor, salamandrar, igelkottar och naturbetesdjur. Men det är också en bok om jordbrukslandskapet, rovdjur och viltskådning och kampen för att skydda vad vi har kvar. De flesta av bilderna är tagna i Olas egen trädgård på landet i en gammal kulturbygd utanför Märsta, eller på resa i Sverige där han möter eldsjälar och brukare. Hemmavid är allt gjort för att djur och insekter ska känna sig välkomna – med bihotell, växter som älskas av pollinatörer, massor med fågelholkar och stora ängar som Ola sköter genom slåtter med tillåtelse av markägarna. – Att diskutera och hitta lösningar som är bra både för människor och naturen är A och O. Så mycket lättare det är att göra gemsamma insatser i naturen än att gräva ner sig i skyttegravarna, säger Ola som tror på idén om möten mellan den ideella naturvården och jord- och skogsbruket. Han berättar entusiastiskt om skogsägare som hittar andra sätt att få inkomst av skogen än att hugga allt ner med jämna mellanrum – och om jordbrukare som skapat en rik biologisk mångfald i sina marker med betande djur. Jord- och skogsbrukare kan göra stor skillnad. –Men det måste finnas bönder som är intresserade och får betalt, annars blir det svårt. Många vi möter i våra projekt uppskattar verkligen samarbetet och de blommande kanterna runt åkrarna där de hör humlorna surra, säger Ola. Ola lotsar oss genom Sverige och vi får möta kossan Fia på ängen med tusen nattvioler. Vi bjuds också på spännande viltspaning av björn, varg och järv. Där möter vi också några av de eldsjälar som underhållande och generöst delar med sig av tips och erfarenheter. Utmärkelsen Årets Pandabok 2021 delades ut vid WWFs höstmöte 23 oktober på Ulriksdals slott, under en digital ceremoni i närvaro av H.M. Konungen. Fakta:
  • I Sverige finns drygt 2,6 miljoner trädgårdar – en yta stor som hela Gotland. Av dem är 1,9 miljoner villaträdgårdar, 675 000 hör till fritidshus och 50 000 är kolonilotter.
  • Trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysslan näst promenader.
  • I Storbritannien har 87 procent av alla fastigheter tillgång till trädgård, 12,6 miljoner hushåll matar fåglar och 4,7 miljoner har satt upp holkar. Det finns ett fågelbord för var 9:e fågel, trädgårdarna har 3,5 miljoner dammar och nära 29 miljoner träd.
  • Föda, vatten, skydd och platser för fortplantning behövs för den biologiska mångfalden. Variationen av inhemska träd och buskar är viktigt för fåglar och andra djur – och fungerar som korridorer för arter. Allt runt omkring oss hänger ihop – blommor, pollinerande insekter och trädgårdens fåglar.
Tips för en vildare trädgård: Undvik kemiska bekämpningsmedel, anlägg en damm, välj växter som bin och fjärilar gillar i stället för vanliga trädgårdsväxter. Plantera in klöverfrön i gräsmattan och låt bli att klippa den. Bärbuskar och fruktträd gynnar både dig och trädgårdens pollinerare. Sätt upp bihotell och fågelholkar. Samla död ved som lockar nyttiga insekter och svampar Juryns motivering: ”Det här är en bok som tar läsaren i handen och visar naturens fulla livskraft och magi. Här får vi handfasta råd om hur vi själva kan hjälpa den biologiska mångfalden hemma i trädgården. Vi lär oss om humlor och bin och får följa med till både fjällskogar och beteshagar och mycket mer, allt berättat med en entusiasm och tillgänglighet som gör att vi omedelbart vill ta fram både kikare och lupp. "Naturlycka" bjuder fångande läsning samtidigt som det är en praktisk handbok för alla som vill gynna djur och natur. Bokens slutsats väcker också hopp i en utmanande tid. För här visar författaren, med ett helt yrkesliv i naturens tjänst, att skillnaden mellan att göra ingenting och någonting kan vara ofantlig”. Fakta: Ola Jennersten, född 1953, är docent i zooekologi, fotograf och arbetar sedan 30 som naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF. Det är andra gången han belönas med Årets Pandabok – förra gången var 2017 tillsammans med fotografen Tom Svensson för boken ”Vid vägs ände”. Bilder och text finns på länken här: https://www.dropbox.com/sh/3u4kw8s4wmyzmam/AABeaBVR508eqGSpIyTePQvSa?dl=0 Se en Youtubefilm med Ola: https://www.youtube.com/watch?v=W1yJTtecIvw https://www.wwf.se/aktuellt/priser-utmarkelser/#arets-pandabok För frågor, kontakta: Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77 Ola Jennersten (pristagare), 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 16/11/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se