Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 sep, 2013|Pressmaterial

Klimatpanelens nya rapport visar att världen måste agera nu

Klimatet förändras snabbare, intensivare och i en aldrig tidigare skådad takt. De tre senaste decennierna var de varmaste någonsin sedan 1850. Forskarna slår nu fast att det är människan som till 95 procents sannolikhet har orsakat klimatförändringarna.  – Nu har vi en gedigen kunskap och ännu starkare vetenskapliga bevis att luta oss emot. Mänskligheten måste agera utifrån den fakta och kunskap som presenteras i den nya IPCC-rapporten, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Sedan klimatpanelen IPCC lade fram sin senaste rapport 2007 har glaciäravsmältningen accelererat, havsnivåerna stigit mer än väntat och utbredningen av havsisen kring Arktis minskat dramatiskt. Den globala uppvärmningen har bidragit till höjda havsnivåer och en försurning av haven som har ökat med nästan 30 procent sedan 1900-talets början.

Varmare och surare hav är skadliga för fisk, korallrev och marina ekosystem.

En tredjedel av koldioxidutsläppen, främst från förbränning av fossila bränslen, tas upp av haven och bidrar till att förstöra redan känsliga ekosystem. En miljard människor lever vid kusterna och är beroende av haven som sin huvudsakliga källa till mat och försörjning. Vi måste hantera dessa risker på fullaste allvar och på samma sätt som vi människor resonerar kring finansiell risk, säger Stefan Henningsson, WWFs klimatexpert.

Den viktigaste orsaken till klimatförändringarna kommer från förbränning av fossila bränslen. WWF uppmanar därför världens regeringar och investerare att sluta satsa på ohållbara energisystem som smutsig gas, olja och kol och i stället börja investera i förnybar energi.

– För svensk del är vårt pensionssparande i AP-fonderna en synnerligen viktig fråga och potentiell omställningskraft i det här sammanhanget, avslutar Stefan Henningsson.

För frågor, kontakta:
Stefan Henningsson, 070-579 92 91
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se