Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 aug, 2013|Pressmaterial

Konsumentmakten kan förändra en hel industri

Över 70 procent av världens produktion av odlad lax sker genom 16 stora internationella företag som nu har beslutat att tillsammans arbeta för en större hållbarhet inom industrin. Målet är att deras hela produktion ska ha den internationella certifieringen ASC (Aquaculture Stewardship Council) för hållbar fiskodling senast 2020.

– Att laxodlingsindustrin slutligen har beslutat att samarbeta för större hållbarhet är goda nyheter. Det är ett åtagande som kommer att förändra vattenbruket – och få dominoeffekter i hela den globala livsmedelsindustrin, säger Inger Näslund, expert fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.

För fem år sedan översteg den globala totala vattenbruksproduktionen mängden vildfångad fisk som den främsta källan för mänsklig konsumtion av fisk och skaldjur. För två år sedan producerade vattenbruket mer i volym än nötköttsproduktionen globalt. WWF har sedan nio år tillbaka arbetat i en vetenskapligt baserad och öppen process i dialog med många olika intressenter för att ta fram ett regelverk till ASC för hållbar fiskodling. Kriterierna för lax blev klara 2012.

Företagens åtagande kommer att drastiskt minska de negativa effekterna av laxproduktionen i några av världens mest känsliga kustmiljöer. Det visar att de ser hållbarhet som en konkurrensneutral fråga som kräver samarbete för snabbare resultat. Problem som måste lösas är bland annat näringsutsläpp, kemikalieanvändning, rymningar av odlad lax som kan sprida sjukdomar, lokal påverkan – och inte minst frågan om mängden vildfångad fisk i fodret.  

Med ASC-certifieringen kan konsumenter och inköpare välja dokumenterat hållbara produkter och veta att de miljömässiga konsekvenserna av fiskodlingen har varit minimal. Konsumentmakten kan förändra en hel industri.

– Vi bör alltså inom en snar framtid kunna förvänta oss att hitta ASC-certifierad lax i svenska butiker. Då efterfrågan på odlad fisk och skaldjur ökar i hela världen är det viktigt att fiskodlingen blir effektiv, miljöanpassad och använder mindre naturresurser. Havens fiskresurser måste värnas då utfiskningen har fått gå allt för långt, säger Inger Näslund.

I Sverige har livsmedelsindustrin visat stort intresse av vildfångad fisk certifierad enligt den internationella märkningen MSC (Marine Stewardship Council). WWF ser fram emot att även ASC-odlad lax ska bli efterfrågad när den finns på marknaden.

För frågor:
Inter Näslund, expert fiskefrågor WWF, 070-105 30 57
Katarina Herou, tf pressekreterare WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se