Gå till huvudinnehållet

Nyheter|16 jan, 2019

Köp inte souvenirer av hotade djur på resan

Afrikansk elefant (Loxodonta africana)
Afrikansk elefant (Loxodonta africana)

Färre svenska turister uppger att de köper souvenirer av elfenben och andra vilda djur när de är ute och reser. På fem år har andelen som köper souvenirer av hotade djur minskat med 40 procent, enligt en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Ändå ser vi en fortsatt stor efterfrågan på elfenben globalt, vilket skapar en katastrofal situation för världens elefanter.

Allt fler avstår från att köpa souvenirer som är gjorde av vilda och hotade djur. För fem år sedan uppgav cirka 30 procent av turisterna att de någon gång köpt souvenirer och prydnadssaker av vilda djur. Den siffran har sjunkit till cirka 18 procent idag, vilket är en 40-procentig minskning. Drygt 1,2 procent av resenärerna uppger att de köpt elfenbenssouvenirer, vilket är en knapp halvering jämfört med 2,2 procent 2013. WWFs Living Planet Report 2018 visar att populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt har minskat med 60 procent på 44 år. En av orsakerna till detta är tjuvjakt och illegal handel. Tjuvjakten på just elefanter ligger fortfarande på rekordnivåer. Runt 20 000 afrikanska elefanter dödas årligen för sina betars skull. Inte ens skyddade områden är fredade från tjuvjakt. Man kan dock se en tydlig effekt i de områden där man sätter in parkvakter, drönare och utrustar djuren med sändare. Den globala efterfrågan på elfenben är stor och beslaget som gjordes i Kambodja nyligen av tre ton med elefantbetar gömda i en containerlast med marmor är ett exempel på den omfattande illegala handeln. Även om Kina förbjudit tillverkning och försäljning av elfenben sedan årsskiftet 2017/2018 finns en stor marknad i exempelvis Vietnam, enligt en ny rapport av organisationen Traffic som kartlägger handeln. Men det finns också positiva signaler. Svenska turister, som uppger att de köpt produkter med hajtänder, har gått ned från över 6 procent till under 3 procent, antalet som handlat smycken av koraller har minskat från 6 till 2 procent och turister som köpt varor av snäckskal har gått ned från knappt 20 till 10 procent. Noll procent av svenskarna uppger i årets Sifo att de köpt med sig souvenirer från hotade arter, som fläckiga kattskinn, tigerskinn, tigertand, produkter av noshörningshorn eller produkter av havssköldpadda (motsvarande siffra år 2013 var 2,6 procent). Nästan en av fem i undersökningen uppger att de skulle kunna tänka sig att testa att äta på en så kallad "bushmeat-restaurang", som serverar mat gjord på exotiska djur som exempelvis schimpans, elefant, eller krokodil. Avstå rätter av exotiska djur och välj i stället sådana som kommer från tamdjur eller välj vegetariska alternativ. För att inte bidra till handeln med vilda djur, uppmanar vi turister att aldrig köpa elfenben eller souvenirer från vilda djur. Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert på WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 06/03/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se