Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 okt, 2016|Pressmaterial

Kungen delade ut Årets pandabok 2017 – stark skildring av tjuvjakt och hotade arter

Zooekologen och fotografen Ola Jennersten, Märsta och bevarandefotografen Tom Svensson, Fjällbacka, tog idag emot WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2017 av Kungen för ” Vid vägs ände”, en stark skildring av både tjuvjakten och arbetet för världens flaggskeppsarter.                                                                                                                                                                                                                     – Det känns fantastiskt hedrande, säger Ola Jennersten och Tom Svensson.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                – 

Det senaste årtiondet har tjuvjakten eskalerat och varje år skjuts 35 000 elefanter i Afrika. Tanzania har förlorat 60 procent av sitt elefantbestånd på bara de senaste fem åren. Ola Jennersten och Tom Svensson har rest jorden runt för att kartlägga handeln, från tjuvjaktsligornas gömställen på den afrikanska savannen till försäljning av elfenben och djurdelar över disk i Asien. Arbetet med boken innebar emellanåt risker och en del av bilderna har tagits med dold kamera.

Men trots den dystra verkligheten är det framför allt en bok som inger hopp. Här möter vi också naturvårdens verkliga hjältar.

– Vi har varit i områden där noshörningar och elefanter tjuvskjuts men också försvaras  med livet som insats. I Kenya och Sydafrika har vi träffat specialutbildade parkvakter som tvingas vara fullt beväpnade för att utföra sitt arbete. Det handlar om hängivenhet och kärlek till djur och natur. Det handlar om hur alla från parkvakter till storpolitiker nu samlar sig för att rädda jordens mest karismatiska arter för framtiden, säger Ola Jennersten.

Vid vägs ände berättar om det allt mer intensiva politiska arbete som pågår för att stoppa jakten, handeln och efterfrågan. Ledande politiker från de berörda länderna men även från supermakterna träffas nu regelbundet för att samarbeta mot tjuvjakten.

– Det inger hopp om att också våra barn skall kunna få uppleva såväl tigrar och noshörningar som elefanter, säger författarna.

Juryns motivering lyder:

”Sällan ser vi en bok som berör så starkt. Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid. Upphovsmännen tar med oss i världar vi inte sett förut, där horn och betar och tigerskelett bjuds ut för stora pengar – men också till fantastiska vildmarksområden där effektivt naturvårdsarbete satt stopp för tjuvjakten. En hoppfull bok om vår tids stora hot mot världens mest karismatiska a

Fakta:

Ola Jennersten är docent i zooekologi och har över 20 år arbetat med globala naturvårdsfrågor på WWF och är medlem i Naturfotograferna.

Tom Svensson är bevarandefotograf, ambassadör för Canon, har gett ut flera böcker och är medlem i både IEPA (International Enviroment Photographers Association) och Naturfotograferna.

För mer information, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se Pristagarna: Ola Jennersten, zooekolog och naturvårdsexpert WWF, mobil 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se Tom Svensson, bevarandefotograf, mobil 0768 768 748, tom.svensson@netatonce.net,

hemsida: www.tomsvensson.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se