Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 jan, 2017|Pressmaterial

Mål utan strategi när regeringen presenterar ny matpolitik

Livsmedelstrategin blev till övergripande mål när politikerna skulle enas om vägen framåt för den svenska matpolitiken. WWF saknar klara besked om hur maten vi äter ska bli mer hållbar samt tydliga ställningstaganden om hur målen ska leda till konkret handling.

Den 16 januari presenterade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna en överenskommelse om övergripande mål för en kommande svensk matpolitik. Produktionsökningen ska svara mot konsumenternas efterfrågan, både när det gäller konventionell och ekologisk produktion. Andra mål är att öka självförsörjningen av livsmedel och minska sårbarheten i livsmedelskedjan, enligt Regeringskansliets hemsida

Anna Richert, WWFs talesperson i matfrågor, kommenterar uppgörelsen:

  • Vi hade hoppats att partierna skulle komma med mer klarhet om vilken riktning som man vill se för den svenska matproduktionen och konsumtionen, men tyvärr där är vi inte där i dag. Det som nu presenterats innehåller få tydliga ställningstaganden och åtgärder inom matpolitiken och vi hade förväntat oss ett större politiskt mod för att få en tydlig strategi på området.
  • Det är positivt att partierna enats kring mål för att produktionen ska öka, men vi vet ännu lite om på vilket sätt den ska öka och det är viktigt att det sker på ett sätt som gör att vi håller oss inom ramen för planetens gränser. Det är också problematiskt att de viktiga konsumtionsfrågorna är lagda åt sidan.
  • Vi är bekymrade över det faktum att man väljer att gå fram med svenska mål som inte är kopplade till de befintliga globala hållbarhetsmålen. Det är en missad chans att den svenska produktionen och konsumtionen inte satts in i en global kontext när målen  tagits fram.

För info, kontakta:

Anna Richert, expert på matfrågor WWF 

Tfn: 08-546 57 549

Mobil: 070-637 68 78

anna.richert@wwf.se

Presstelefon: 08-546 575

E-post: press@wwf.se  

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se