Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 feb, 2013|Pressmaterial

Malmö, Stockholm och Uppsala jagar röster för att bli världens grönaste stad

WWF uppmanar människor över hela världen att rösta på en av de 17 städer i sex olika länder som nominerats till Earth Hour City Challenge – städer som har gjort stora framsteg för att skapa en attraktiv och hållbar stad för sina invånare. Den stad som får flest röster utnämns till ”People’s Choice” – folkets val. I Sverige är Malmö, Stockholm och Uppsala nominerade.

– Världens städer står för en stor del av koldioxidutsläppen – över 70 procent - men städerna är också en stor del av lösningen. WWF vill uppmärksamma de goda exemplen på hållbar stadsutveckling som inspiration för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

De 17 nominerade städerna har gjort berömvärda insatser för att minska utsläppen av växthusgaser och för att ställa om mot en hållbar framtid. Nu har allmänheten chansen att rösta på städerna för deras innovativa klimatåtgärder utifrån stadsbornas eget perspektiv.

– Över hälften av världens befolkning bor nu i städer – vilket innebär att vi måste minska städernas fotavtryck om vi ska lyckas nå våra övergripande naturvårdsmål. Nu har allmänheten chansen att rösta på de sjutton städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA som har utsetts till finalister i WWFs Earth Hour City Challenge, säger Barbara Evaeus, kommunikationsansvarig, WWF Earth Hour City Challenge.

17 städer nominerade till Earth Hour City Challenge:
Kanada: Colwood, Surrey, Vancouver
Indien: Cochin, Coimbatore, Delhi
Italien: Forli, Siena
Norge: Arendal, Oslo, Stavanger
Sverige: Malmö, Stockholm, Uppsala
USA: Chicago, Cincinnati, San Francisco

– Med People’s Choice vill vi visa att en hållbar framtid, exempelvis baserad på 100 procent förnybar energi, är både möjlig och önskvärd. Om våra politiker ska lyckas skapa städer där vi kan bo, transportera oss och leva på ett hållbart sätt, måste de engagera allmänheten i beslutsprocessen, säger Barbara Evaeus.

De nominerade städerna presenteras här:
www.ehcitychallenge.org/peopleschoice

Svenska finalister i Earth Hour City Challenge
Malmö uppmärksammas särskilt för satsningarna på smarta elnät, energismarta bostäder och mobilitetslösningar i stadsdelarna Hyllie och Fullriggaren. I Rosengård lyfts ”Hållbara Hilda” fram som ett bra exempel på hur man kan satsa på energisnåla och klimatsmarta lösningar i befintlig bebyggelse i samarbete med de boende.

Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för "Hållbara Järva” – upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi – lyfts fram som särskilt intressanta.

Uppsala har utsetts till finalist för stadens strategiska arbete med det så kallade Klimatprotokollet, där en rad aktörer samarbetar för att möta klimatutmaningen. Det handlar om allt från samåkning till gemensam uppvärmning, bilpooler och användning av spillvärme.

Fakta om Earth Hour City Challenge:
En internationell expertjury utser sex nationella pristagare, en från varje land, och en av städerna blir Global Earth Hour Capital 2013 och presenteras tillsammans med People´s Choice vid en konferens i Malmö den 19 mars. Earth Hour City Challenge arrangeras i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability).

Juryn kommer att lägga särskild vikt vid hur städerna planerar att tillgodose människors dagliga behov av t ex bostäder, transporter, energi och samtidigt göra städerna grönare och attraktiva att bo i.

www.wwf.se/ehcc

För frågor:
Barbara Evaeus, kommunikationsansvarig Earth Hour City Challenge WWF,
070-39 39 030
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF: 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se