Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 nov, 2023|Pressmaterial

Miljöutskottet i EU-parlamentet röstade ja till naturrestaurering

Idag 29 november röstade EU-parlamentets miljöutskott med bred majoritet ja till det kompromissförslag som låg på bordet om att restaurera natur. Lagen som debatterats i olika omgångar sedan juni 2022 ser nu ut att kunna gå igenom EUs beslutsprocess. WWF välkomnar utgången.

Lappuggla, Oulu, Finland
En majoritet i EUs miljökommitté röstade igenom restaureringslagen som bl a syftar till att skydda mer skog och därmed arter. Lappuggla. Foto: Peter Cairns.

– Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln. WWF välkomnar varmt att EU-parlamentets miljöutskott idag röstat ja till förslaget om en ny lag att restaurera natur i EU. Många européer kan dra en suck av lättnad. EU riskerar att inte nå sitt mål att bevara och stärka Europas natur om inte lagen om naturrestaurering blir av, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Den 9 november i år nåddes en provisorisk överenskommelse mellan parlamentets och rådets förhandlare. Det är den som miljöutskottet i EU-parlamentet idag röstat om. WWF varnade både då och nu för att det finns gott om kryphål i lagstiftningen, men är samtidigt nöjd med EU trots allt är på väg att ta steg framåt i arbetet. I början av 2024 sker en sista formell omröstning i EU-parlamentets plenum innan lagen klubbas av medlemsländerna i rådet.

–Förslaget är långt ifrån vad som är nödvändigt för att rädda den biologiska mångfalden. Men med tanke på det hårda motståndet är vi lättade över att överenskommelsen nått så här långt, säger Jan Terstad, naturvårdsexpert på WWF.

Förordningen om att restaurera natur är avgörande för att EU ska klara de åtaganden som gjorts inom FN-konventionen om biologisk mångfald (Kunming-Montreal-beslutet) och de natur- och klimatmål som ingår i den europeiska gröna given, anser WWF.

–EU-parlamentets miljöutskott har nu med stor majoritet visat att de vill ha lagen klar före 2024 års val i Europaparlamentet. Det är nu upp till hela parlamentet att rösta "ja" till naturrestaureringslagen och att besluten sedan genomförs, avslutar Jan Terstad.

Ett upprop för lagen har fått stöd från en miljon medborgare, drygt 200 civilorganisationer, 6 000 forskare och många klimataktivister.

Fakta:
Överenskommelsen innebär att EU:s medlemsländer måste ha vidtagit restaureringsåtgärder senast 2030, med fortsatta åtaganden 2040 och 2050. Då ska, som ett gemensamt EU-mål, minst 20 procent av unionens land- och havsområden som är i behov av restaurering omfattas av restaureringsåtgärder. Senast 2050 ska alla ekosystem som är i behov av restaurering omfattas av sådana åtgärder.

EU-länderna måste återställa minst 30 procent av de livsmiljöer som omfattas av den nya lagstiftningen till 2030, 60 procent till 2040 och 90 procent till 2050.

Medlemsstaterna måste också anta nationella restaureringsplaner som ska beskriva hur de planerar att uppnå målen.

För frågor kontakta:
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-525 35 71
Jan Terstad, naturvårdsexpert WWF, mobil 073- 575 49 
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10

Dela gärna:

Senast ändrad 29/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se