Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|22 nov, 2019|Pressmaterial

Nästan var femte turist köper produkter av vilda djur

Cirka en procent av svenska turister som varit utomlands uppger att de köpt souvenirer av elfenben när de rest i Afrika eller Asien. Knappt var femte har handlat souvenirer och delar från vilda djur, var tionde har ätit hajfenssoppa eller hajkött medan andra gått på djurshower och tar selfies. Det visar en färsk Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF bland drygt tusen svenska resenärer. 

hejhej

WWF uppmanar till försiktighet överlag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer. Foto: Michel Gunther, WWF

– Just nu minskar den biologiska mångfalden snabbare än någonsin under människans historia och 1 miljon arter hotas av utrotning enligt FN. Förlust av livsmiljöer och överexploatering genom bland annat jakt och illegal handel är de främsta orsakerna till den snabba minskningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

17 procent – uppger i Kantar Sifo-undersökningen att de köpt produkter av vilda djur, inklusive koraller och snäckskal.

– Allt fler tycks avstå från elfenbenssouvenirer, vilket vi välkomnar, men vi jobbar för en nollvision. Varje elfenbensprodukt bidrar till illegal jakt på elefanter, säger Håkan Wirtén.

Två procent av de tillfågade säger sig ha köpt produkter av reptil- eller krokodilskinn (väskor, skärp mm ) som inte är lagliga att ta in i Sverige utan Cites-tillstånd.

– Vi uppmanar till försiktighet över lag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer. Är du det minsta osäker på souvenirernas ursprung och vad som är lagligt att ta in i Sverige uppmanar WWF att i stället köpa annat hantverk som lokala textilier gjort av kvinnor, säger Mats Forslund, WWFs expert på handel med hotade arter.

Var tionde resenär uppger att de någon gång ätit hajfenssoppa eller mat med hajdelar hemma eller utomlands. 1 procent uppger att de ätit bushmeatkött av apa eller annat vilt djur. Hajfenssoppa ses på många håll som en delikatess och varje år dör uppåt 100 miljoner hajar för sina fenors skull. Många bestånd av hajar är hotade.

– Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta en del av organiserad brottslighet. Vi vill starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands, säger Mats Forslund.

I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa. Framsteg är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, fler hajarter har fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

WWF avråder turister från att äta rätter av exotiska djur och rekommenderar hellre mat från tamdjur eller vegetariska alternativ.

Nästan var tionde – 9 procent – uppger att de varit på elefanttur eller ridit elefant på zoo och ytterligare 1 procent har ridit på ett annat vilt djur. 5 procent har tagit en selfie med djur och 15 procent har besökt en djurshow.WWF varnar för detta detta eftersom djuren ofta kommer från det vilda och kan bidra till överexploatering.

Varje åttonde svensk – 12 procent – har besökt ett ekoturistprojekt, vilket WWF tycker är positivt.

Läs WWFs broschyr här!

Mer fakta om Kantar Sifo-undersökningen: 

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under perioden 29 oktober till den 6 november 2019. Resultaten baseras på svar från 1037 respondenter mellan 18-79 år som de senaste fem åren har rest till Asien (Thailand, Kina, Vietnam eller Malaysia) och Afrika.

Undersökningen har gjorts via webb i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. Resultatet är riksrepresentativt.

Läs mer om souvenirer och CITES-tillstånd på Jordbruksverkets hemsida här och här!

Se WWF-film om hajar!

För frågor, kontakta:

Mats Forslund, expert handel med hotade arter WWF, 070-399 81 63

Ola Jennersten, senior naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77,

presstelefon 08- 546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se