Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 dec, 2015|Pressmaterial

Ny undersökning: Alarmerande hög efterfrågan på hotade vilda djur

”Ja gärna, det är snyggt.” Så svarar en andel motsvarande nästan en halv miljard människor i fem länder på frågan om de kan tänka sig att ha elfenben hemma. Resultatet kommer från en färsk internationell undersökning från Världsnaturfonden WWF som jämför attityder och beteenden kring hotade vilda djur.

Undersökningen som jämför attityder och beteenden i USA, Storbritannien, Kina, Sverige och Sydafrika, visar att alarmerande många äger, har köpt eller kan tänka sig att köpa delar av vilda djur.

– Med tanke på att det bara finns strax över 400 000 vilda elefanter kvar i Afrika samtidigt som det pågår en omfattande tjuvjakt, är inställningen vi möter i undersökningen allvarlig, säger Allan Carlson, Afrikaexpert hos Världsnaturfonden WWF.

Och det ser inte mycket bättre ut för flera av de andra hotade vilda djuren.

– Vi ser just nu en kraftigt ökad efterfrågan på delar från vilda djur i världen. Elefanter, noshörningar och tigrar dödas brutalt och ger internationella kriminella nätverk snabba pengar till liten risk, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.

Vi svenskar är inte heller oskyldiga; 15 procent kan tänka sig att köpa föremål tillverkade av elfenben och 10 procent har redan sådana hemma, visar undersökningen.

Än mer oroande är att över en tredjedel av de svarande i USA och Kina är positiva till att ha föremål av elfenben hemma, och att en femtedel i Kina redan äger föremål av elfenben. En av fyra uppger att de har köpt elfenben, noshörningshorn eller delar från tiger på en turistresa.

Samtidigt blir så många som mellan 70 och 95 procent känslomässigt berörda av att djur som till exempel tigrar och noshörningar hotas av utrotning. I alla fem länderna oroar man sig mest för miljöförstöring, terrorism, klimatförändringar och utrotning av hotade djurarter – detta framför ekonomisk kris, krig och hög arbetslöshet. Ändå fortsätter många att vara en del av problemet.

– Även om Sverige är en liten marknad har vi ett lika stort ansvar att inte köpa produkter av vilda djur. Det är olagligt att ta in produkterna till Sverige utan tillstånd, med böter och fängelse på straffskalan, och det bör svenska folket vara informerade om, säger Mats Forslund.

Läs mer om vad vi anser att Sverige bör göra mot den illegala handeln i en debattartikel på DN Debatt.

För mer information, kontakta

Mats Forslund, expert handel med hotade arter, Världsnaturfonden WWF, 070-399 81 63, mats.forslund@wwf.se

Elin Dunås, presskontakt Världsnaturfonden WWF, 0707-762786, elin.dunas@wwf.se

Om WWFs kampanj Stoppa tjuvjakten

För fjärde året i rad driver Världsnaturfonden WWF kampanjen Stoppa tjuvjakten för att få världens regeringar att agera kraftfullt. WWF ger stöd till projekt för att bevara elefanter, noshörningar och tigrar, ger ekonomiskt stöd till parkvakter och anti-tjuvjaktspatruller och arbetar med lobbying och utbildning för att minska efterfrågan på hotade djurarter i konsumtionsländerna.

Om den internationella undersökningen

Undersökningen jämför attityd och beteende i fem länder världen över: USA, Storbritannien, Kina, Sverige och Sydafrika. Den visar att väldigt många äger, har köpt eller kan tänka sig att köpa delar av vilda djur.

Undersökningen är genomförd i Cints online-paneler i november 2015 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Enkäten bestod av slutna frågor. Undersökningen är riksrepresentativ med hänsyn till kön och ålder. Undersökningen bygger på 3194 respondenter, fördelat på följande; Kina: 1122 svar. USA: 525 svar. Sydafrika: 514 svar. Sverige: 517 svar. Storbritannien: 516 svar.

Huvudresultat

Procent som uppger att de har köpt smycken/prydnadssaker av elfenben från elefant, tigerskinn/tigertand eller produkt av noshörningshorn på en turistresa: Kina: 25%, USA: 11%, Sydafrika: 9%, UK: 7%, Sverige: 6%.

Procent som uppger ”Ja gärna, det är snyggt” på frågan ”Skulle du kunna tänka dig att ha elfenben, t ex skulptur eller smycke hemma?”: USA: 36%, Sydafrika: 34%, Kina: 26%, UK: 21%, Sverige: 15%.

Procent som uppger att de äger ett smycke en skulptur eller något annat objekt av elfenben: Kina: 19%, USA: 15%, Sydafrika: 15%, UK: 10%, Sverige: 10%

Procent som uppger ”Ja gärna, det är snyggt” på frågan ”Skulle du kunna tänka dig att ha en djurfäll, t ex tigerfäll hemma?”: USA: 23%, Sydafrika: 20%, Kina: 16%, Sverige: 14%, UK: 9%.

Procent som uppger att de blir mycket eller ganska mycket känslomässigt berörda av att flera djurarter som t ex tigrar och noshörningar hotas av utrotning: Sydafrika: 95%, Sverige: 86%, UK: 82%, USA: 78%, Kina: 70%

De tre svaren som rankar högst på frågan ”Om du ser till läget i dag, vad oroar dig mest för inför framtiden?”: USA: miljöförstöring, terrorism, klimatförändringarna. UK: terrorism, utrotning av hotade djur, miljöförstöring. Kina: miljöförstöring, klimatförändringarna, utrotning av hotade djurarter. Sverige: klimatförändringarna, terrorism, miljöförstöring. Sydafrika: klimatförändringarna, utrotning av hotade djur, miljöförstöring.

För mer information om svaren i de olika länderna, se bifogade pdf-filer!

Råd till turister

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv” som kan laddas ner här.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se