Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|03 maj, 2021|Pressmaterial

Ny WWF-rapport: Färre vill köpa elfenben i Kina

Mer än 20 000 elefanter beräknas varje år dödas av tjuvjägare och slakten har upprört en hel värld. Vid årsskiftet 2017 förbjöd Kina all handel med och bearbetning av elfenben. Köplusten på elfenben i landet har sedan dess halverats (från 43 procent 2017 till 19 procent idag) och nästan 9 av 10 (88 procent) säger sig känna till förbudet. Det visar en opinionsundersökning av Globescan gjord på uppdrag av WWF.

Elfenbensniderier
Varje år beräknas mer än 20 000 elefanter dödas av tjuvjägare. Det mesta av elfenbenen har sålts som sniderier och statyetter. Foto: Ola Jennersten.

– Det är positivt att efterfrågan på elfenben är den lägsta i Kina på fyra år. Konsumtionen i Kina har varit en viktig drivkraft bakom krisen för de afrikanska elefanterna. Men det finns en oro över en grupp på 8 procent som är fast beslutna att vilja köpa elfenben i framtiden. Det behövs fortsatta krafttag, lagarna måste efterlevas och efterfrågan minska ytterligare, säger Louise Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

Undersökningen om elfenben sker för fjärde året i rad. 2000 personer i 15 kinesiska städer har intervjuats av Globescan – och resultatet publiceras i rapporten ”Demand under the Ban – China Ivory Consumption Research (2020)”. Den visar att efterfrågan på elfenben stadigt minskar i Kina. Men det finns fortfarande en grupp inbitna köpare på cirka 8 procent, så kallade hard buyers, som vill fortsätta köpa elfenben i framtiden, on-line eller i andra länder.

–Djurhandel, förstörda ekosystem och hälsorisker hänger ihop. Att jobba förebyggande och skydda vilda djurarter från att överexploateras genom konsumtion och handel, är avgörande för hela vår överlevnad, säger Louise Carlson.

FAKTA: Kina har traditionellt varit världens största marknad för elfenbenshandel. Det mesta har sålts som sniderier och statyetter. Handeln inom Kina har pågått i 2000 år, men förbjöds 31 december 2017. Stora kampanjer på sociala medier med artister och kända personer de senaste åren har försökt få kineserna att sluta handla elfenben.

För frågor, kontakta:

Louise Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se