Mer än 20 000 elefanter beräknas varje år dödas av tjuvjägare och slakten har upprört en hel värld. Vid årsskiftet 2017 förbjöd Kina all handel med och bearbetning av elfenben. Köplusten på elfenben i landet har sedan dess halverats (från 43 procent 2017 till 19 procent idag) och nästan 9 av 10 (88 procent) säger sig känna till förbudet. Det visar en opinionsundersökning av Globescan gjord på uppdrag av WWF.
Varje år beräknas mer än 20 000 elefanter dödas av tjuvjägare. Det mesta av elfenbenen har sålts som sniderier och statyetter. Foto: Ola Jennersten.
– Det är positivt att efterfrågan på elfenben är den lägsta i Kina på fyra år. Konsumtionen i Kina har varit en viktig drivkraft bakom krisen för de afrikanska elefanterna. Men det finns en oro över en grupp på 8 procent som är fast beslutna att vilja köpa elfenben i framtiden. Det behövs fortsatta krafttag, lagarna måste efterlevas och efterfrågan minska ytterligare, säger Louise Carlson, naturvårdsexpert på WWF.
Undersökningen om elfenben sker för fjärde året i rad. 2000 personer i 15 kinesiska städer har intervjuats av Globescan – och resultatet publiceras i rapporten ”Demand under the Ban – China Ivory Consumption Research (2020)”. Den visar att efterfrågan på elfenben stadigt minskar i Kina. Men det finns fortfarande en grupp inbitna köpare på cirka 8 procent, så kallade hard buyers, som vill fortsätta köpa elfenben i framtiden, on-line eller i andra länder.
–Djurhandel, förstörda ekosystem och hälsorisker hänger ihop. Att jobba förebyggande och skydda vilda djurarter från att överexploateras genom konsumtion och handel, är avgörande för hela vår överlevnad, säger Louise Carlson.
FAKTA: Kina har traditionellt varit världens största marknad för elfenbenshandel. Det mesta har sålts som sniderier och statyetter. Handeln inom Kina har pågått i 2000 år, men förbjöds 31 december 2017. Stora kampanjer på sociala medier med artister och kända personer de senaste åren har försökt få kineserna att sluta handla elfenben.
För frågor, kontakta:
Louise Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77