Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|07 nov, 2016|Pressmaterial

Östersjöländerna får underkänt i ny granskning av havsmiljön

Östersjöländerna har långt kvar till de lever upp till överenskommelsen att skydda 10 procent av havsmiljön till 2020. Sverige skyddar enbart 6,6 procent av vår del av Östersjön, och det befintliga skyddet är inte effektivt nog. Det visar en ny rapport från WWF.

Foto: Mauri Rautkari, WWF

- Vi är inne i ett kritiskt läge där Sverige måste lägga i en högre växel för att nå målet om att skydda minst 10 procent av havsmiljön. Och det är avgörande att det inte enbart är ett skydd på papperet, säger Mattias Rust, enhetschef för vatten på Världsnaturfonden WWF.

Måndagen den 7 november presenteras WWFs granskning av Östersjöländernas skydd av havsmiljön. I den rankas länderna med kust mot Östersjön utifrån fyra kriterier för hur väl de skyddar sin del av Östersjön. Det handlar bland annat om hur väl länderna lever upp till internationella avtal om att skydda havsmiljöer. Samtliga Östersjöländer får underkänt i granskningen och har mycket kvar att göra för att klara målen till 2020.

För att få ett fullgott skydd av havet måste effektiva skötselplaner finnas, efterföljas och kontrolleras. Det vill säga, det räcker inte med att utpeka områden som ska skyddas. Planerna måste också säkerställa att människans påverkan inte förstör ekosystemen i havet.

En SIFO-undersökning som Världsnaturfonden WWF genomförde tidigare i höst visar att en majoritet av svenskarna uppger att de tror att våra hav mår dåligt, och att vi gör för lite för att skydda dem.

- Rapporten tyder på att detta tyvärr stämmer. Regeringen verkar inte inse att havsskydd är mycket mer än en miljöfråga. En god havsmiljö är grundläggande för god ekonomi. Nuvarande låga skydd leder helt enkelt till dålig samhällsekonomi, säger Mattias Rust på WWF.

Sverige får bottenbetyg i granskningen för sin låga andel skydd av Östersjön men har varit bättre på att ta fram skötselplaner, vilket är i motsats till exempelvis Tyskland. Där skyddas större områden men samtidigt saknas skötselplaner för att garantera skyddet. Sveriges skyddade områden är i dag ojämnt spridda och väldigt få inkluderar fiskerestriktioner.

För att förbättra skyddet av Östersjön måste den svenska regeringen satsa mer resurser på att nå minst 10 procent effektivt skydd. Dessutom vill vi att regeringen ska säkerställa att beslut som rör Östersjön, oavsett om det rör sjöfart, fiske eller jordbruk, ska tas med hänsyn till ekosystemens behov. Hållbara ekosystem är ett måste för en hållbar framtid. 

Ladda ner rapport och högupplösta bilder här.

http://www.wwf.se/mpa2016

För mer information, kontakta:

Mattias Rust, enhetschef för vatten på Världsnaturfonden WWF, mattias.rust@wwf.se, 070-212 63 14

Pressteamet på Världsnaturfonden WWF, press@wwf.se, 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se