Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|31 mar, 2017|Pressmaterial

Premiärvisning av korallfilm i Monaco med Mattias Klum, WWF och prins Albert

Friska hav är en grundförutsättning för en fungerande planet för människor och djur. Det säger världsfotografen och WWF-ambassadören Mattias Klum och WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén som tillsammans med Internationella naturvårdsunionen ska diskutera koraller, mångfald och havens framtid i Monaco med forskare och celebriteter som drottning Noor av Jordanien. Värd är prins Albert II av Monaco.

Mattias Klums prisbelönta film - Vamizi, Cradle of Coral – visas på kvällen 31 mars på Oceanografiska museet i Monaco i närvaro av flera kungligheter. Filmen bjuder på närkontakt med hajar, havsköldpaddor och fiskarter i det fantastiska marina ekosystemet vid ön Vamizi utanför Mocambique. Filmen visar på det vackra ömtåliga området som skyddas av lokalbefolkningen men också hotas.

– På många platser har de stora rovfiskarna försvunnit, vilket är otroligt allvarligt. Samtidigt finns det fantastiskt fina korallrev kvar på andra håll. Det är en balansakt på en skör lina. Att skydda flera värdefulla havsområden, till exempel genom fiskefria zoner, är lönsamt. Om fisket stängs några år ökar chanserna rejält för både stora fiskar och många andra arter att överleva, säger Mattias Klum.

Haven förser oss med hälften av det syre vi andas och absorberar nästan en tredjedel av människans koldioxidutsläpp. Nära tre miljarder människor är beroende av haven för sitt dagliga proteinintag. 

– Om det som skedde under den glittrande blå ytan inträffade på land skulle det orsaka ramaskri.  Mer än en tredjedel av livet i haven har försvunnit de senaste 40 åren. Nu krävs krafttag för att bevara ett rikt liv och säkra havens livsnödvändiga resurser för mänskligheten. Den goda nyheten är att det trots allt finns lösningar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. 

– Agerar vi nu finns det hopp. Människor har en otrolig uppfinningsrikedom och nu behövs den för att rädda vår planet, säger Mattias Klum och Håkan Wirtén.

WWF har under hösten drivit kampanjen ”Rädda haven” som väckt stor uppmärksamhet. 5-9 juni arrangeras en stor FN-konferens om haven i New York, The Oceans Conference", där Sverige och Fiji är värdar.

 – Att se filmen får mig att inse hur viktiga korallreven är och hur vi kan behålla dem genom att ändra våra fiskemetoder. Jag hoppas att fler människor vill komma till Vamizi och hjälpa oss i arbetet att bevara livet i haven, säger studenten Quiniah Ali från Vamizi..

Fakta: Korallreven kan liknas vid havets regnskogar och har existerat i över 500 miljoner år. De upptar mindre än en procent av havens yta men är hem för en tredjedel av alla arter och producerar 25 procent av all fisk. De fungerar som barnkammare, förser många arter med mat och skyddar mot fiender. Cirka en fjärdedel av världens korallrev är så pass skadade att de inte förväntas återhämta sig och ytterligare två tredjedelar av korallreven är allvarligt hotade.  Om reven dör längs tättbefolkade kuster och omkringliggande öar kan det leda till humanitär och ekonomisk kris. Att havens ekosystem förblir intakta är en absolut nödvändighet.

För frågor, kontakta: 

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705 -65 45 15, hakan.wirten@wwf.se

Mattias Klum, fotograf och WWF-ambassadör,  mobil 0708-182659, 018-14 28 00, mattias@alexandrovklum.com, info@alexandrovklum.com

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, presstelefon: 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se