Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 jun, 2018|Pressmaterial

Rekordtidig algblomning pekar på ett hav i kris

Redan i mitten av juni rapporterade SMHI att den första större utbredda algblomningen drabbat Östersjön. Det är tidigare än normalt på grund av det varma vädret och höga halter av fosfor i havet. Att övergödningen i Östersjön kommer så pass tidigt pekar på ett hav i kris, menar WWF.

–  Havet blir som ärtsoppa och när algblomningen flyter iland får vi en äcklig, illaluktande sörja som skvalpar vid våra stränder. Man vill naturligtvis inte bada där och det kan också vara direkt hälsofarligt, säger Åsa Ranung, chef vattenmiljö på Världsnaturfonden WWF.

Tidiga och omfattande algblomningar visar att övergödningen fortsätter trots att näringsläckaget från land minskat. Syrebrist och döda bottnar är vanligt i Östersjön.

– Att övergödningen kommer så pass tidigt pekar på ett hav i kris. Framsteg har gjorts med bättre reningsverk och utsläppsförbud av toavatten för kryssningsfartyg, men mycket finns kvar att göra. Både politiker, privatpersoner, lantbrukare  och näringslivet måste agera om vi ska kunna vända utvecklingen, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Övergödningen bidrar till den svåra situationen för bland annat torsken i Östersjön. Den är under stark press och riskerar att försvinna för alltid. Samtidigt behövs rovfiskar som torsken för att hålla ekosystemet i balans och algblomningen nere.

I mars 2018 publicerades WWF:s Östersjögranskning av hur länderna genomför sina åtaganden.

– Tyvärr har länderna bara genomfört drygt hälften av vad de lovade i Östersjöplanen 2007. Åtgärdsarbetet går för långsamt och är för splittrat för att det ska bidra till varaktig förändring. Länderna måste nu lägga in en högre växel, säger Anders Alm.

Om Östersjön  

Östersjön är ett innanhav med bräckt vatten som gränsar till nio länder. Östersjön bidrar med mat, jobb och turism - men räknas idag till ett av världens mest förorenade hav. Bland hoten räknas övergödning, överfiske, ökande sjöfart och utsläpp av miljögifter, där övergödningen ses som det största hotet.

Men även om läget är dystert har viss positiv utveckling skett. Idag tar de stora reningsverken bort 97 procent av fosforn, vilket är den största orsaken till att utsläppen från land minskat. Från 2019 blir det förbjudet att släppa ut toavatten från kryssningsfartyg i Östersjön, en viktig åtgärd för att minska övergödning och algblomning.

Så jobbar WWF för Östersjön

WWF jobbar hårt för att vända utvecklingen i Östersjön, bland annat genom att driva på politiker och näringsliv i Östersjöregionen.

Hittills har WWFs arbete mot övergödningen bland annat bidragit till att kryssningsfartygen förbjudits att släppa sitt toavatten i havet. I mars släpptes WWFs granskning av Östersjöländernas politiska arbete för att rädda Östersjön; Sverige kom bäst ut – men fick ändå underkänt. Ytterligare WWF-initiativ är Årets Östersjöbonde mot näringslivet som lyfter fram lantbrukare som aktivt arbetar för att rädda Östersjön.

Detta kan du som privatperson göra för Östersjön

- Använd endast miljömärkt bottenfärg till båten

- Se till att tömma toalettvattnet från din båt i hamn

- Har du enskilt avlopp till huset eller sommarstugan? Se till att det följer de senaste bestämmelserna.

- Var noga med att slänga skräp i papperskorgen och panta dina flaskor.

För högupplösta bilder:

http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1743437-rekordtidig-algblomning-pekar-pa-ett-hav-i-kris

För frågor och intervjuer, kontakta:

-Anders Alm, Östersjöexpert WWF, mobil 072-501 04 87, anders.alm@wwf.se

http://www.wwf.se/press/pressrum/wwfs-talespersoner/1733918-anders-alm

-WWFs pressteam, 08-546 575 00, press@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se