Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|05 apr, 2018|Pressmaterial

Res med WWF i natursköna Sverige

Framtiden kräver nya klimatsmarta sätt att resa. Därför inleds nu ett samarbete mellan WWF och researrangören Nationalparksresor till vackra naturpärlor i Småland och Östergötland – som Norra Kvill, Tåkern och Omberg. Ett utmärkt tillfälle att uppleva svensk natur när den är som bäst i stället för weekendresor med flyg utomlands, menar WWF.

Ekhage vid Östra Vätternbranterna, Småland. Foto: Ola Jennersten

–Att satsa på svensk natur känns helt rätt. Många fina naturmiljöer är tyvärr ganska okända för allmänheten och har få besökare, kanske beroende på att det ofta krävs egen transport. Vi hoppas nu kunna öka intresset för våra svenska pärlor och dessutom uppmuntra till ett mer klimatsmart sätt att resa, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Vårens nationalparksresor går till Norra Kvill i Småland, en av Sveriges finaste och mest okända nationalparker med gammelskog och trolska skogssjöar och till fågelsjön Tåkern och magnifika eklandskap i Östergötland. Turen går också till Ekopark Ombergs sägenomsusade natur och besök vid författaren Ellen Keys hus vid Vättern.  

Bussarna som används körs på förnybart biobränsle (syntetisk diesel, HVO). Naturupplevelser, service och god ofta närproducerad mat är viktigt. Resenären väljer själv om man vill vandra på egen hand eller tillsammans med naturguiderna.

Resorna sker torsdag-lördag 24-26 maj, 31 maj–2 juni, och 7-9 juni. Guider är WWF-profilerna Håkan Wirtén, Ola Jennersten eller Charlotte Permell.

– Vi hoppas att fler ska upptäcka vilken fantastisk natur vi har i Sverige. Vi har ju allt här hemma; äventyret, vildmarken, orördheten, skönhetsupplevelserna. WWF vill hjälpa fler att se det istället för att flyga utomlands. Målet är ett smartare resande som ger stora upplevelser på nära håll, säger Charlotte Permell, som är chefredaktör för  WWF Eko och en av guiderna.

Initiativtagare till Nationalparksresor är Tomas Bergenfeldt, pionjär inom svensk naturturism tillsammans med WWF.

Läs mer på: http://www.nationalparksresor.se/wwf,http://www.wwf.se/press/aktuellt/1733168-res-med-wwf

Bilder kan laddas ner från pressrumet: wwf.se/pressrum

WWF-tips för klimatsmarta resor ut i naturen

Staycation – upplev vårt vackra Sverige istället för att resa utomlands. Varje svensk släpper i genomsnitt ut ett ton koldioxid från sina flygresor utomlands, enligt Naturvårdsverket. En lång flygresa till exempelvis Sydostasien tur och retur släpper ut flera ton CO2e per person. Upptäck istället nya platser i Sverige, varför inte trolska nationalparker och gammelskogar.

Välj tåg och klimatsmarta bussar istället för flyg – åtminstone på inrikesresor. Svenskarna gör i snitt nästan en inrikesflygresa per person och år, enligt Naturvårdsverket, trots att det i många fall går ungefär lika snabbt med tåg. Eller varför inte vara äventyrlig och prova att resa med tåg i Europa– som Karin Boje säger att det är vägen som är mödan värd?

Testa en elcykelsemester – och susa fram (just nu kan man få 25 procents bidrag av Naturvårdsverket för att köpa elcykel eller elmoped).

För mer information, kontakta: 

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705- 65 45 15, hakan.wirten@wwf.se 

Charlotte Permell, chefredaktör WWF Eko och resguide, mobil 070-58 9 42 92, charlotte.permell@wwf.se 

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se

Tomas Bergenfeldt, grundare av Nationalparksresor, mobil 0705 - 56 16 31, tomas@nationalparksresor.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Presstelefon: 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se