Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 jun, 2020|Pressmaterial

Bergsgorilla tragiskt dödad av tjuvjägare i Uganda

Fyra män har arresterats för att ha dödat en bergsgorilla, en 25-årig silverrygg, i Bwindiparken i Uganda. Gorillahannen hittades död i veckan men de ugandiska myndigheterna bekräftade dödsfallet idag. Enormt sorgligt, säger WWF.


Silverryggen Rafiki, 25 år, tillhörde en familjegrupp på 17 individer. Han dödades troligen med ett spjut. Foto: Allan Carlson, WWF

– Det hela är mycket tragiskt, senaste gången en gorilla föll offer för tjuvjägare i Uganda var 2011. Varje individ av bergsgorillorna är viktig och spelar en stor roll för turismen som ger inkomster till landet. I spåren av coronapandemin söker sig tjuvjägare till nationalparker. Nu finns inga turister på plats som ser vad som händer och patrulleringen har minskat, säger WWFs gorillaexpert Allan Carlson.

Den 25-åriga silverryggen Rafiki, som tillhör Nkuringogruppen med 17 individer, var en del av en grupp som är van vid besök av turister och forskare. Hannen dödades av ett spjut som en av de misstänkta tjuvjägarna uppger att han använt i självförsvar. Männen var ute och jagade skogssvin och annat vilt när de träffade på gorillor i skogen. Bergsgorillorna är mycket fredliga djur och går nästan aldrig till angrepp,  men de kan göra skenanfall för att försvara familjen.

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda uppgår till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i Afrika. En positiv ökning har skett de senaste åren och WWF stödjer gorillaarbetet via Internationella gorillaprogrammet IGCP.

Som en effekt av coronapandemin har gorillaparkerna i Virungabergen och Bwindiparken stängts för turister i mars. Patrulleringen har dragits ned när inkomsterna minskar och inga turister kan komma in.

För frågor, kontakta:

Allan Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se