Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 jun, 2020|Pressmaterial

Bergsgorilla tragiskt dödad av tjuvjägare i Uganda

Fyra män har arresterats för att ha dödat en bergsgorilla, en 25-årig silverrygg, i Bwindiparken i Uganda. Gorillahannen hittades död i veckan men de ugandiska myndigheterna bekräftade dödsfallet idag. Enormt sorgligt, säger WWF.


Silverryggen Rafiki, 25 år, tillhörde en familjegrupp på 17 individer. Han dödades troligen med ett spjut. Foto: Allan Carlson, WWF

– Det hela är mycket tragiskt, senaste gången en gorilla föll offer för tjuvjägare i Uganda var 2011. Varje individ av bergsgorillorna är viktig och spelar en stor roll för turismen som ger inkomster till landet. I spåren av coronapandemin söker sig tjuvjägare till nationalparker. Nu finns inga turister på plats som ser vad som händer och patrulleringen har minskat, säger WWFs gorillaexpert Allan Carlson.

Den 25-åriga silverryggen Rafiki, som tillhör Nkuringogruppen med 17 individer, var en del av en grupp som är van vid besök av turister och forskare. Hannen dödades av ett spjut som en av de misstänkta tjuvjägarna uppger att han använt i självförsvar. Männen var ute och jagade skogssvin och annat vilt när de träffade på gorillor i skogen. Bergsgorillorna är mycket fredliga djur och går nästan aldrig till angrepp,  men de kan göra skenanfall för att försvara familjen.

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda uppgår till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i Afrika. En positiv ökning har skett de senaste åren och WWF stödjer gorillaarbetet via Internationella gorillaprogrammet IGCP.

Som en effekt av coronapandemin har gorillaparkerna i Virungabergen och Bwindiparken stängts för turister i mars. Patrulleringen har dragits ned när inkomsterna minskar och inga turister kan komma in.

För frågor, kontakta:

Allan Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se