Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 nov, 2020|Pressmaterial

Stötta regnskogen med dina julklappsinköp

Julen närmar sig. Om du som konsument köper varor från regnskogsområden – som kaffe eller rotting – så kan du minska din miljöpåverkan genom att välja certifierat. Det gynnar biologisk mångfald och ger inkomster till urfolk som lever och bor i regnskogen, menar WWF.

Mnga deltar i rottingarbetet i byn Long Tuyo p BorneoRottingarbete i Long Tuyo på Borneo. En av flera produkter som konsumenter kan köpa från regnskogen och gynna den biologiska mångfalden och de som bor där. Foto: WWF / Simon Rawles

–Det är hårt tryck på regnskogarna och hälften av dem har tragiskt nog försvunnit på bara 100 år. De är rika på  biologisk mångfald och hyser hälften av alla landlevande djur- och växtarter. Regnskogarna ger oss mat, mediciner, rent vatten och motståndskraft mot klimatförändringarna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Produkterna från regnskogarna kan ha en direkt eller indirekt koppling till avskogning och skogsförstörelse. Favoritkakorna kan innehålla ocertifierad palmolja eller kakao som odlas på mark där urfolk eller orangutanger trängts undan. Den stora efterfrågan på jordbruksprodukter inom EU ökar avskogningen och skogsförstörelsen med 10 procent. Orsaken är bland annat vår import och konsumtion av produkter som kött, soja för djurfoder, palmolja, kaffe och kakao.

– WWF uppmanar att alltid välja certifierat då man som konsument köper livsmedel från regnskogsområden. Håll utkik efter märkningar som Krav, Rainforest Alliance, Utz, EU-ekologisk och Fair Trade. När det gäller palmolja är det RSPO-certifierat eller ekologiskt som gäller, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.

WWF vill påverka företagens import så att den blir ansvarsfull. Ett sätt är certifiering.

– Det kan vara lätt att tro att det är fel att köpa skogsprodukter från regnskogsområden – som rotting, eller träprodukter som skärbrädor, parkettgolv eller utemöbler. Men så länge de är ansvarsfullt producerade och FSC-certifierade är det inte fel,utan kan tvärtom vara ett sätt att stötta den ansvarsfulla produktionen, fortsätter Olle Forshed.

Ett exempel är H&M Group som numera har flera FSC-certifierade rottingprodukter i sitt heminredningssortiment. Rottingen kommer från ett större projekt i Kalimantan på Borneo i Indonesien och är själva drivkraften med att bevara och binda ihop stora regnskogsområden. Huvudmålet för WWF, myndigheter, lokalbefolkning och stora svenska företag som IKEA och H&M Group att vara med i detta projekt är både att bevara stora regnskogsområden och hitta hållbar försörjning för lokalbefolkningen.

Att rottingen blivit allt mer populär, syns ofta i inredningsreportage. Det kan vara allt från korgstolar till exempelvis lampskärmar och korgar. Faktum är att rotting, som är en klättrande palm och behöver stora träd att klättra på, bidrar till att bevara regnskogen.FSC-certifierat trä bidrar också till hållbart skogsbruk, som i längden bevarar skogen genom att den får stå kvar.

Andra produkter från regnskogen som svenska konsumenter kan rekommenderas att köpa är exempelvis certifierad kakao och paranöt. Det är inte minst urfolk som plockar den vilda paranöten som växer i regnskogen och får får en inkomst från detta. I dag finns certifierad kakao och paranötter att köpa även i de stora livsmedelskedjorna.

– Att köpa exempelvis certifierad kakao och paranötter kan också stötta den ansvarsfulla produktionen. På så sätt kan vi förhoppningsvis undvika att avskogningen ökar ännu mer i regnskogen, avslutar Olle Forshed.

FAKTA Tips på vanliga produkter från regnskogsområden som du kan köpa:

Välj certifierat som Krav, Fair Trade, UTZ och Rainforest Alliance:

• Kaffe

• Kakao

• Tropiska frukter som bananer, ananas, mango

• Kryddor som vanilj, kanel, peppar eller paranöt)

• Rotting eller trä – välj FSC-certifierat

Läs mer här.

Har du frågor, kontakta oss:
Olle Forshed, regnskogsexpert WWF, olle.forshed@wwf.se,  tel 0702-153643
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se,  tel 0735-862622

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se