Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 maj, 2016|Pressmaterial

Superduschar och mikroinvesteringar i solenergi

- Svenska innovationer som leder vägen mot en fossilfri värld Duschar som återanvänder vatten och teknik som omvandlar spillvärme till el är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2016. Lösningarna har stora möjligheter att växa internationellt som kan minska vatten- och energiförbrukning och ge miljontals människor tillgång till ren el. Totalt får tolv nordiska bolag utmärkelsen, varav tre bolag är svenska.

I år har den nordiska uttagningen skett i samband med Nordic Cleantech Open för att hitta miljöteknikbolagen med störst klimatpotential.

- Norden har potential att bli hållbarhetens Silicon Valley. Vi har talang, kapital och politisk vilja men vi behöver snabba på kommersialiseringen av bolagen för att skapa fler jobb och lösa akuta hållbarhetsutmaningar. Genom Climate Solver driver vi frågan framåt och lyfter fram bolag med stor potential, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden.

WWFs beräkningar för de tolv innovationerna från Finland, Sverige, Danmark och Norge visar att de har potential att minska koldioxidutsläpp med 247 miljoner ton och förse 48 miljoner människor i utvecklingsländer med ren energi. Som jämförelse låg de inhemska utsläppen från samma länder på 249 miljoner ton under 2010.

- De här innovationerna har enorma möjligheter att växa internationellt samtidigt som de skapar nytta i världen. I Sverige har vi världens chans att ta position i detta område men då måste vi satsa på att demonstrera och kommersialisera innovationer i tidigt skede och i stor skala, säger Stefan Henningsson, klimatexpert och globalt ansvarig för Climate Solver på WWF.

Utmärkelsen delas ut på det internationella eventet Cleantech Capital Day i Malmö den 18 maj.

Här är de svenska bolag som blir Climate Solver 2016:

TRINE investerar i solenergiprojekt i utvecklingsländer. Detta sker genom så kallad crowdinvesting - mikroinvesteringar från många investerare som samtidigt tjänar på avkastningen.

Orbital har skapat en supereffektiv dusch som renar och återvinner vatten – samtidigt som du duschar. En dusch på tio minuter förbrukar upp till 150 liter vatten. I Orbitals dusch räcker det med fem liter.

Climeon har utvecklat en maskin som omvandlar lågvärdig spillvärme från bland annat industrier och fartyg till elektricitet. Lösningen ersätter fossila bränslen.

Alla tolv nordiska bolag som blir Climate Solver 2016:

TRINE, Orbital Systems, Climeon, Solnet Green Energy, EkoRent, Infinited Fiber Company, Desert Control, Viva Labs, Meshcrafts, Fresh.Land, EyeCular Technologies,  Suntherm

Om Climate Solver:

Climate Solver syftar till att stimulera en omställning till 100 % förnybar energi med nettonollutsläpp av växthusgaser och tillgång till energi för alla genom innovation. Ett sätt är genom att lyfta klimatinnovationer i Sverige och internationellt.  Läs mer på www.climatesolver.org och årets nordiska uttagning på www.climatesolver.org/blog

Högupplösta bilder laddas ner här.

För frågor, kontakta:

WWF: Stefan Henningsson, klimatexpert och ansvarig för Climate Solver, stefan.henningsson@wwf.se, 070-579 92 91

TRINE: Hanna Lindquist, Kommunikationsansvarig, hanna@jointrine.com, 076 191 53 28 

Orbital Systems: Maria Norman, Kommunikationsansvarig, maria@orbital-systems.com, 070-0918874

Climeon: Jessika Falkenby, Kommunikationsansvarig, jessika.falkenby@climeon.com, 0760-523295

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se