Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 mar, 2015|Pressmaterial

Sveriges skolor engagerar sig i Earth Hour

Världens största klimatmanifestation Earth Hour äger rum lördagen den 28 mars klockan 20:30–21:30. Under en timme släcker Sverige och världen för att uppmärksamma klimathotet. Varje år engagerar sig tusentalselever i skolorna runt om i landet, från förskola till gymnasium, i Earth Hour.

– Många skolor är fantastiskt engagerade i Earth Hour-kampanjen. Den är ett bra sätt att inspirera lärare och elever i arbetet med hållbar utveckling i undervisningen. Många unga tar klimatfrågan på stort allvar och skolan spelar en viktig roll för att ge kunskap. Dessutom driver de unga på och påverkar föräldrar och andra vuxna, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Förra året var 85 000 förskolebarn och elever från 1 033 skolor i Sverige med i Earth Hour. Exempel på aktiviteter och skolinitiativ som planeras inför Earth Hour 2015 är att laga klimatsmart mat, göra utställningar, temaveckor, klädbytardagar, återbruk, att jämföra livsstilar i Sverige och andra länder samt sopsorteringstävlingar. Aktiviteterna är kopplade till hållbar utveckling, som finns med i grundskolans läroplan i tio ämnen.

– Vi möter en enorm positiv respons bland lärare och elever kring Earth Hour. Klimatfrågan berör och skär tvärs igenom undervisningen i många ämnen. Här kan det lokala och globala kopplas samman och kunskap omsättas i aktivitet, säger Gitte Jutvik Guterstam, handläggare för utbildningsfrågor på WWF.

Det är nionde året som världen under en timme, tidszon efter tidszon, släcker ljuset under världens största klimatmanifestation. Sedan 2007 har Earth Hour förenat företag, kommuner, organisationer och miljontals människor i över 7 000 städer och 162 länder runt om i världen för en mer hållbar framtid. Att släcka lamporna under WWFs Earth Hour är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar.

Pressbilder kan laddas ned här: www.wwf.se/press-ehskola  

Exempel på skolors förberedelse och engagemang inför Earth Hour 2015

Nordgärdets förskola, Ale kommun. 60 barn. Under vecka 13 kommer förskolan att ha Earth Hour-tema, samtal om hur man kan hjälpa till att minska energiförbrukningen, räkna strömbrytare och sätta upp stoppskyltar för att komma ihåg att inte tända. Förskolan kommer också att ha ficklampor på toaletterna och laga klimatsmart soppa utomhus en dag.
Kontaktperson: Ann-Kristin Asplund, 0303-330 787, ann-kristin.asplund@ale.se

Broholmskolan i Lidköping, 260 elever från förskola till årskurs 9. Eleverna får dokumentera sin egen nedsläckning hemma, ger lämpliga hemuppgifter för att engagera hemmet, tittar på pandafilmerna och den internationella Earth Hour-filmen, som visar att frågan är stor och global.
Kontaktperson: Kerstin Hessle, 070-428 31 26, kerstin.hessle@broholmskolan.se

Utsäljeskolan i Huddinge, klass 4B med 25 elever. Arbetar med ett entreprenöriellt förhållningssätt och kopplar alltid ihop det med hållbar utveckling. Eleverna får olika uppdrag som presenteras för verkliga aktörer. Förra året presenterades det för politikerna i Huddinge kommun, vilket även kommer ske i år.

Kontaktperson: Anna Sterlinger, 070-422 30 26, anna.sterligner-ahlring@huddinge.se

Baldersskolan i Staffanstorp, 39 elever i klasserna 7A och 7B. Eleverna bygger städer med centikuber och har gjort en lista på stadens funktioner och vad som ska finnas med i staden. När de byggt klart tar nya politiker (ny grupp elever) över bygget för att se vad som kan göras ännu bättre. Årskurs 8 jobbar med ”Biffen”.
Kontaktperson: Gabriela Petre Broman, 073-702 19 90, gabriela.broman@staffanstorp.se

Fritids på Centralskolan i Tierp med 150 elever. En eller flera dagar i veckan fram till Earth Hour-dagen jobbar eleverna konkret med olika miljöprojekt. Det kan vara att undersöka hur/vad vår kommunala förvaltning gör, till att se vad vi på skolan gör och vad vi gör hemma. På brandstationen lyser det jämt i fönstren. Varför? Nu ska vi gå dit och fråga.
Kontaktperson: Lena Pettersson, 070-590 46 32, lena.pettersson@utb.tierp.se

Södervärnskolan, 350 elever på en 7-9 skola på Gotland. Skolan har ett utbyte med Uganda och vi ämnar ägna Earth Hour åt att synliggöra den ojämna energiförbrukningen i världen.
Kontaktperson: Eric Wennström, 0498-204 138, eric.wennstrom@icloud.com  

Kontakta gärna lokala skolor för ett reportage om deras arbete med klimatfrågan i samband med Earth Hour 2015. Mer information om WWFs utbildningsmaterial finns på www.wwf.se/earthhour-skola

För ytterligare skolexempel och kontaktuppgifter, vänligen kontakta Gitte Jutvik Guterstam, handläggare utbildningsfrågor på WWF, 070- 521 73 19, gitte.jutvik-guterstam@wwf.se  

För mer information: www.wwf.se    

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se