Ikväll meddelade Donald Trump från Vita Huset att hans administration beslutat att de vill lämna klimatavtalet som världens ledare skrev under 2015. Att avtalet slöts var en historisk milstolpe, och innebär att nästan 200 länder har antagit målet om att minska den globala uppvärmningen till väl under 2 grader, med sikte på 1,5 grad.
WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén kommenterar beslutet att lämna avtalet:
”USA är ett land som i många sammanhang valt att ta globalt ledarskap. En rimlig förväntning hade varit att USA tagit på sig ledartröjan även för klimatarbetet. Att istället hoppa av den pågående globala omställningen är svår att förstå eftersom det inte bara ur miljömässig, utan även ur ekonomisk, social och politisk synvinkel finns mycket mer att vinna på att vara med.”
”Att lämna Paris-avtalet och sänka klimatambitionerna i detta historiska skede är en förolämpning mot världens fattiga och de ekosystem som vi alla är beroende av. ”
”Att Trump tillträder som president det varmaste året som uppmätts globalt, och då väljer att lämna Paris-avtalet är att isolera sig från resten av världen i klimatfrågan. Men klimattåget med världens övriga länder kommer att åka vidare, oavsett om USA väljer att följa med eller stanna kvar på stationen.”
”Även om G7-länderna inte har kunnat övertyga USA att vara kvar i Paris- avtalet är det nu viktigt att världens ledare och beslutsfattare fortsätter att betona vikten av klimatarbetet, och sätter konkreta mål och åtgärder framåt.”
”När USA drar sig ur, blir det än viktigare att Sverige fortsätter visa klimatledarskap i världen. Klimatlagen är ett första nödvändigt steg för att skapa långsiktighet och ambition i klimatpolitiken. En rejäl satsning på innovation och klimatomställning kan precis som i Kina skapa möjligheter till jobb och tillväxt även i Sverige.”
Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi och innovation på Världsnaturfonden WWF kommenterar:
”Världen kommer att fortsätta klimatarbetet. Sverige engagerar sig för att implementera Paris-avtalet och vi är inte ensamma. 195 av 197 länder har skrivit under Paris-avtalet och 147 länder som täcker in över 80 procent av världens utsläpp av växthusgaser har ratificerat avtalet.”
”Möjligheten att uppnå löftet i Parisavtalet hänger inte på en enda regering. Dessutom kommer delstater, städer, investerare, stora företag och världsledande innovationsbolag i USA att fortsätta sitt klimatarbete även om USA lämnar Paris-avtalet.”
”De största förlorarna kommer sannolikt att vara USA själva. De har en blomstrande ekonomi på klimatlösningssidan som nu anställer mer än 3,3 miljoner amerikaner - mer än alla jobb i USAs konventionella, fossila energisektor tillsammans. Solenergin står för två procent av alla nya amerikanska jobb och redan idag arbetar mångdubbelt fler med solenergi än i kolgruvor i USA.”
”Att USA backar, öppnar för att Kina tillsammans med EU tar ledning i klimatarbetet. Länder som Kina har redan dragit igång investeringar i energieffektivisering och förnybar energi med stora möjligheter till exportintäkter. Akuta hälsoproblem och risken för än mer allvarliga klimatförändringar i landet är för stora för att de ska trappa ner klimatsatsningarna.”
För vidare information och kommentarer, kontakta:
Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi och innovationer, Världsnaturfonden WWF på 070-5799291, stefan.henningsson@wwf.se
Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 070-565 45 15, hakan.wirten@wwf.se
Erika Reje, mediefrågor, 0765454000, erika.reje@wwf.se
Högupplösta bilder:
Läs WWFs internationella uttalande här.