Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 apr, 2019|Pressmaterial

Två av fem svenskar deltog i Earth Hour

Nästan två av fem svenskar deltog i Earth Hour i år, vilket är en ökning jämfört med förra året, enligt en ny SIFO-undersökning. Så många som 188 länder över hela världen deltog och flera tusen ikonbyggnader släcktes över under årets miljömanifestation.

Nästan hälften av svenskarna (46 procent) uppger att de blir inspirerade att införa klimatsmarta vanor efter klimatmanifestationen Earth Hour. Totalt 37 procent deltog i någon aktivitet under EarthHour, vilket motsvarar nästan två av fem svenskar, Det är en ökning med cirka 6 procentenheter sedan förra året. Kantar Sifos undersökning visar också att 91 procent av svenskarna har hört talas om Earth Hour, vilket är 4 procentenheter högre än förra året, då kännedomen var 87 procent. Antalet kommuner i Sverige som deltog var 260, vilket är nytt rekord. Hela 44 kommuner ordnade en Earth Hour-vecka eller weekend, vilket visar att Earth Hour bidrar med mycket mer bortom själva timman.

Jag är inte förvånad över det ökade engagemanget för Earth Hour. Med tanke på hur aktuell klimatfrågan är såväl i Sverige som globalt känns det naturligt. Människor vill agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Det är ingenting vi gör endast en timme under Earth Hour, men manifestationen är ett utmärkt startskott för nya planetvänliga vanor och ett tillfälle att ställa krav på våra politiker, som måste öka takten i omställningen, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef, Världsnaturfonden WWF.

För att Earth Hour i ännu högre grad ska inspirera till beteendeförändringar lanserade WWF i år tävlingen Earth Hour Challenge. Det är ett samarbete mellan WWF och klimatappen Deedster och går ut på att tävla sig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat och sänka sitt avtryck genom små uppdrag (deeds). I mobilappen kan man direkt följa sina egna, sin kommuns och resten av Sveriges framsteg.  Totalt antog närmare 6000 personer utmaningen och tävlade i Earth Hour Challenge.

Så många som 256 kommuner deltog genom sina kommuninvånare. Earth Hour Challenge pågick under 14 dagar. Totalt utfördes under den tiden drygt 48000 uppdrag, vilket summerar till en koldioxidbesparing på nästan 256 000 kg. Det motsvarar utsläppen från cirka 54 stycken Thailandsresor. Nu startar planeringen för Earth Hour 2020. Den infaller lördagen den 28 mars kl 20.30-21.30. Då sätter WWF återigen ljuset på klimatet och den minskande biologiska mångfalden – #Connect2Earth.

Fakta Earth Hour
Earth Hour är världens största miljömanifestation där åtgärder på olika slags miljöproblem lyfts fram. Den startades av Världsnaturfonden och hundratals initiativ under Earth Hour inspirerar till ökad medvetenhet om planeten och ett mer planetvänligt sätt att leva.

Vinnare i Earth Hour Challenge kommunkamp:

 1. Ludvika
 2. Vänersborg
 3. Strängnäs
 4. Flen
 5. Vallentuna
 6. Härnösand
 7. Sollefteå
 8. Landskrona
 9. Halmstad
 10. Enköping
  -----

För mer information, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, lisbeth.larsson@wwf.se, 070-821 71 56

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, 0735-268622,

För bilder och mer info: www.wwf.se/pressrum

Läs mer på: www.wwf.se/earthhour

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se