Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 okt, 2017|Pressmaterial

Två av tre positiva till förbud mot engångsplastartiklar

67 procent av svenskarna uppger att de är positiva till att Sverige inför förbud mot engångsförpackningar i plast som bestick, sugrör och muggar. Det visar en ny SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

- Det är glädjande att så många uppger att de är positiva till ett förbud. Det signalerar att man vill att Sverige tar sitt ansvar för att minska onödig plastkonsumtion och att svenskarna är villiga attställa om till andra alternativ. Om vi inte ska ha mer plast än fisk i haven framöver måste vi jobba på alla fronter för att minska plasten vid källan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden på WWF.

På frågan ”Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas, plastbestick etc.)?” uppger 67 procent att de är positiva, varav 29 procent är mycket positiva. 21 procent uppger att de är ganska eller mycket negativa till ett sådant förbud. 55 procent av svenskarna uppger också att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast, som bestick muggar och påsar.

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar. Sverige införde ett informationskrav om plastens skadliga effekt på miljön på plastbärkassarna, en åtgärd som har minskat försäljningen av påsar kraftigt.

- 60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast, som flaskor, engångsbestick och förpackningar. Det skadar och dödar djur och kan läcka gifter som hamnar i mat och dricksvatten. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Är det inte dags att visa oss själva och världen att vi kan dricka juice och kaffe utan sugrör och lock? Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsförpackningarna i plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

För högupplösta bilder: http://www.wwf.se/show.php?id=1718078

Om undersökningen:
Totalt antal svarande var 1011 svenskar i åldrarna 18-79 år. Undersökningen genomfördes i september av SIFO på uppdrag av WWF.

För mer information kontakta

Inger Näslund, havs och fiskeexpert på WWF 070-105 30 57 inger.naslund@wwf.se    

Press WWF press@wwf.se, 0765454000

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se