Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|29 jun, 2021|Pressmaterial

Välkommen på unikt rocksläpp och traditionsenligt hajsläpp med Havets Hus och Världsnaturfonden WWF den 27 juli

Var: Havets Hus, Lysekil När: Tisdag den 27 juli kl. 12.30, pressträff med fototillfälle följt av utsläpp av haj och rocka


Knaggrocka märks på Havets Hus 2021. Foto: Helen Sköld
 

Haven står inför stora utmaningar som nedskräpning, uppvärmning och överfiske. Därför behöver Sverige öka och stärka skyddet av viktiga havsområden. En djurgrupp som drabbas hårt är broskfiskar med rockor och hajar som i svenska vatten hotas av bifångst. Knaggrockan är ett exempel.

I år är det första gången som knaggrockor sätts ut. De är hotade i alla europeiska hav. Idag är det förbjudet att fånga och landa knaggrocka i svenska vatten, eftersom dess storlek gör att den lätt fastnar i trålfiskenäten. Förändrade livsmiljöer eller brist på föda kan också vara orsaker till att den minskat kraftigt. Knaggrockan har svårt att återhämta sig då det tar många år innan den blir könsmogen och förökningstakten är väldigt låg.

I januari 2016 föddes den första knaggrockan på Havets Hus och fler har det blivit sedan dess. Målet är att knaggrockan ska återhämta sig i havet. Genom att föda upp och släppa ut knaggrockor på samma sätt som med de småfläckiga rödhajarna ger vi dem en extra chans. I år är det premiär för att släppa ut akvarieuppfödda knaggrockor.

Sedan 2015 samarbetar akvariet med Världsnaturfonden WWF kring bevarandeprojekt för hotade arter i havet. Förutom småfläckig rödhaj stödjer WWF även projekt för den starkt hotade knaggrockan. WWF kommer att finnas på plats under dagen för att informera om sitt arbete för att bevara den biologiska mångfalden i världens hav.

Sedan 2003 har Havets Hus satt ut fler än 135 småfläckiga rödhajar i havet. Vid årets hajsläpp berättar vi om varför rockor och hajar är så viktiga för ekosystemet och oss människor att bevara. Du får också tips på vad vi kan göra för att stötta hajarna och förbättra deras situation.

Årets släpp sker återigen utan publik men det går att följa både hajar och rockor via en direktsändning från Havets Hus via Youtube.

Obs! På grund av det nya coronaviruset är detta event i år inte öppet för allmänheten utan enbart för press. Vi vidtar försiktighetsåtgärder och uppmanar deltagare att hålla två meters avstånd till varandra under släppet.

PROGRAM den 27 juli:

  • 12.30 Gemensam pressträff med Havets Hus och WWF
  • Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus, berättar mer om projekten, knaggrocka och småfläckig rödhaj och om resultaten genom åren.
  • Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, berättar om situationen i haven, varför arter som hajar och rockor är utsatta och vad som behöver göras för att skydda dem.

Därefter finns det möjlighet att vara med när rockorna och hajarna samlas in inför rock- och hajsläppet. Smårockorna och småhajarna transporteras ut till bryggan vid Havets Hus och släpps ut i havet. Under eftermiddagen ges också möjlighet att fota rock- och hajungar samt ägg inne i akvariet.
 

För frågor och anmälan, kontakta:

Om Havets Hus och projektet

Havets Hus arbetar aktivt för att öka kunskapen om haven, havens arter och hur vi människor kan agera mer hållbart i vår vardag för att stötta miljön och haven. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. I år blir första gången som knaggrockor sätts ut. Bevarandeprojektet ska stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om rockor och hajars utsatta situation i världen. Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Läs mer på http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/

https://www.youtube.com/user/HavetsHusiLysekil

Om Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF arbetar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från bekämpning av illegal jakt/fiske till klimatsmarta energilösningar.

Läs mer på www.wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se