Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|09 apr, 2020|Pressmaterial

Var tredje svensk deltog i Earth Hour

Nästan en av tre svenskar (30 procent) deltog i Earth Hour i år, enligt en ny Kantar SIFO-undersökning. Trots att coronapandemin just börjat i Europa vid tidpunkten för Earth Hour blev det globalt rekord med 190 deltagande länder. Flera tusen ikonbyggnader släcktes under årets miljömanifestation och många digitala event ordnades inför den släckta timmen.


Under Earth Hour i år släckte en av tre i Sverige sina lampor,  som en symbolhandling för klimatet. Totalt deltog människor i 190 länder. Foto: WWF Portugal.

Nästan nio av tio svenskar (87 procent) känner till Earth Hour och den symboliska handlingen att släcka ljuset under en timme, i år kl 20.30 lördagen den 28 mars. Det visar den Kantar Sifo undersökning som WWF låtit göra efter årets Earth Hour.  Även detta år var en majoritet av Sveriges kommuner engagerade. Bland annat deltog många skolor i WWFs skoltävling med att skicka in svemester-tips om sin egen kommun. Men alla de kommuner, kyrkor och organisationer som planerade fysiska event kring Earth Hour fick tänka om på grund av covid19. Därför ordnade många kommuner och organisationer istället digitala events.

– Det är otroligt att det mitt under coronapandemin fanns ett så stort engagemang för Earth Hour.  Med tanke på allt som covid-19 för med sig är det tydligt att många tog chansen under Earth Hour att tänka till. Inte bara när det gäller framtiden efter corona, utan också i relation till klimatet och naturen – i Sverige och globalt.  Det blev ett utmärkt tillfälle att reflektera över hur mycket naturen betyder för oss, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Ett av syftena med Earth Hour är att uppmana människor att införa nya smarta vardagsvanor som gynnar klimatet. Hälften av svenskarna (49 procent) uppger att de kan tänka sig att införa klimatsmarta vanor framöver.

För att i ännu högre grad inspirera till beteendeförändringar har WWF även i år fortsatt med tävlingen Earth Hour Challenge. Den är ett samarbete mellan WWF och klimatappen Deedster och går ut på att tävla sig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat och sänka sitt avtryck genom små uppdrag (deeds). I mobilappen kan man direkt följa sina egna, sin kommuns och resten av Sveriges framsteg.  Totalt antog närmare 4000 personer utmaningen och tävlade i Earth Hour Challenge.

WWF riktade också i samband med Earth Hour tolv utmaningar till Sveriges kommuner. Syftet är att inspirera kommunerna i klimatarbetet och skydda den biologiska mångfalden. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att följas upp inför Earth Hour nästa år.

Fakta Earth Hour
Earth Hour är världens största miljömanifestation där åtgärder på olika slags miljöproblem lyfts fram. Den startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit till en global rörelse. Hundratals initiativ under Earth Hour inspirerar till ökad medvetenhet om planeten och ett mer planetvänligt sätt att leva.

Fakta WWFs utmaningar till kommuner
Läs mer här: https://www.wwf.se/earth-hour/kommunutmaningar/

—–
För mer information, kontakta:
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-268622,

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se