Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 mar, 2014|Pressmaterial

Världen släcker på Earth Hour i morgon

Från Kungliga slottet, Globen och Liseberg till Eiffeltornet, Taffelberget och Empire State Building – i morgon 29 mars släcker världen för klimatet klockan 20:30-21:30 lokal tid. Earth Hour fortsätter att mobilisera hundratals miljoner människor världen över. Förra året deltog 7 000 städer i 154 länder i världens största miljömanifestation. I år förväntar vi oss ännu fler.

I Sverige är engagemanget stort och nästan 80 procent av landets kommuner – 228 av totalt 290 – deltar med Earth Hour-arrangemang över hela landet, ofta med hela klimatveckor fyllda med debatter och information om klimatet. Över 1 000 skolor med  85 000 elever är anmälda och genomför aktiviteter då man pratar om problemen men också lösningarna på klimatfrågan.

– Förra året släckte halva Sveriges befolkning och skickade då en signal till våra politiker att agera i klimatfrågan. I samband med Earth Hour väljer också många att agera mer klimatsmart. Förra året började 30 procent med nya klimatsmarta vanor som att cykla mer, återvinna eller äta mer vegetariskt. I år fortsätter vi att sprida kunskap om de lösningar som finns, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden WWF, initiativtagare till Earth Hour i Sverige.

Inom ramen för Earth Hour driver WWF mejlkampanjen ”Kom igen Riksdagen”, där svenskarna kan mejla till riksdagen och föra fram sin åsikt i klimatfrågan.

– Earth Hour är inte en energisparkampanj utan handlar om att få politikerna att agera, i år på temat klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen. Eftersom det är valår uppmanar vi ansvariga ministrar och politiker att agera för klimatet utifrån de fyra B:na, där vi bland annat ber dem att ställa om Sverige till fossilfria transporter och halvera köttkonsumtionen, säger Mariann Eriksson.

Först ut att släcka under WWF:s Earth Hour på lördag kl. 20:30 lokal tid är Samoa-öarna och Antarktis. Sedan sveper släckvågen världen över, tidszon efter tidszon, via Australien – där Earth Hour startade 2007 – och Asien, vidare till mellanöstern och Ryssland, Europa och Afrika och över Atlanten till Amerika för att slutligen avsluta vid Tahiti och Cook-öarna.

Givetvis släcker också de flesta kända byggnaderna och monumenten världen över, som Operahuset i Sydney, Tokyotornet, skyskrapan Taipei 101, Gryningstemplet i Bangkok, tvillingskyskraporna i Kuala Lumpur, triumfbågen India Gate i New Delhi, världens högsta byggnad Khalifatornet i Dubai, Taffelberget i Sydafrika, Akropolis i Aten, Peterskyrkan i Rom, Eiffeltornet i Paris, Sagrada Família i Barcelona, Buckingham Palace i London, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Självständighetsängeln i Mexico City, Empire State Building och Time Square i New York, Niagarafallen och Las Vegas Strip i Las Vegas.

I Sverige släcker bland annat de kungliga slotten, Stadshuset, Dramaten, Regeringskansliet, Globen, Kaknästornet, Gröna Lund, Operan, Obelisken och Hötorgsskraporna vid Sergels torg i Stockholm. Liseberg, Avenyn och Götaplatsen i Göteborg släcker såväl som Turning Torso, centralstationen och Operan i Malmö.

Pressbilder: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1292210-pressbilder#Earthhour

För mer info om Earth Hour se: www.wwf.se/earthhour

 

För frågor, kontakta:
Mariann Eriksson, marknadschef, WWF, 070-687 33 31
Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se