Från Kungliga slottet, Globen och Liseberg till Eiffeltornet, Taffelberget och Empire State Building – i morgon 29 mars släcker världen för klimatet klockan 20:30-21:30 lokal tid. Earth Hour fortsätter att mobilisera hundratals miljoner människor världen över. Förra året deltog 7 000 städer i 154 länder i världens största miljömanifestation. I år förväntar vi oss ännu fler.
I Sverige är engagemanget stort och nästan 80 procent av landets kommuner – 228 av totalt 290 – deltar med Earth Hour-arrangemang över hela landet, ofta med hela klimatveckor fyllda med debatter och information om klimatet. Över 1 000 skolor med 85 000 elever är anmälda och genomför aktiviteter då man pratar om problemen men också lösningarna på klimatfrågan.
– Förra året släckte halva Sveriges befolkning och skickade då en signal till våra politiker att agera i klimatfrågan. I samband med Earth Hour väljer också många att agera mer klimatsmart. Förra året började 30 procent med nya klimatsmarta vanor som att cykla mer, återvinna eller äta mer vegetariskt. I år fortsätter vi att sprida kunskap om de lösningar som finns, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden WWF, initiativtagare till Earth Hour i Sverige.
Inom ramen för Earth Hour driver WWF mejlkampanjen ”Kom igen Riksdagen”, där svenskarna kan mejla till riksdagen och föra fram sin åsikt i klimatfrågan.
– Earth Hour är inte en energisparkampanj utan handlar om att få politikerna att agera, i år på temat klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen. Eftersom det är valår uppmanar vi ansvariga ministrar och politiker att agera för klimatet utifrån de fyra B:na, där vi bland annat ber dem att ställa om Sverige till fossilfria transporter och halvera köttkonsumtionen, säger Mariann Eriksson.
Först ut att släcka under WWF:s Earth Hour på lördag kl. 20:30 lokal tid är Samoa-öarna och Antarktis. Sedan sveper släckvågen världen över, tidszon efter tidszon, via Australien – där Earth Hour startade 2007 – och Asien, vidare till mellanöstern och Ryssland, Europa och Afrika och över Atlanten till Amerika för att slutligen avsluta vid Tahiti och Cook-öarna.
Givetvis släcker också de flesta kända byggnaderna och monumenten världen över, som Operahuset i Sydney, Tokyotornet, skyskrapan Taipei 101, Gryningstemplet i Bangkok, tvillingskyskraporna i Kuala Lumpur, triumfbågen India Gate i New Delhi, världens högsta byggnad Khalifatornet i Dubai, Taffelberget i Sydafrika, Akropolis i Aten, Peterskyrkan i Rom, Eiffeltornet i Paris, Sagrada Família i Barcelona, Buckingham Palace i London, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Självständighetsängeln i Mexico City, Empire State Building och Time Square i New York, Niagarafallen och Las Vegas Strip i Las Vegas.
I Sverige släcker bland annat de kungliga slotten, Stadshuset, Dramaten, Regeringskansliet, Globen, Kaknästornet, Gröna Lund, Operan, Obelisken och Hötorgsskraporna vid Sergels torg i Stockholm. Liseberg, Avenyn och Götaplatsen i Göteborg släcker såväl som Turning Torso, centralstationen och Operan i Malmö.
Pressbilder: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1292210-pressbilder#Earthhour
För mer info om Earth Hour se: www.wwf.se/earthhour
För frågor, kontakta:
Mariann Eriksson, marknadschef, WWF, 070-687 33 31
Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se