Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 sep, 2014|Pressmaterial

WWF beklagar friande dom för elfenbensförsäljning

Uppsala tingsrätt har idag friat Uppsala Auktionskammare för den försäljning av elfenben som planerades i augusti 2013. Domen går emot den rättspraxis som tidigare gäller i Sverige. – Det här är olyckligt och sänder fel signaler till de som tänkt köpa och sälja elfenben. WWF förutsätter att domen kommer att överklagas, säger Världsnaturfonden WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Det var i augusti 2013 som polisen efter tips beslagtog ett 20-tal föremål av elfenben i Uppsala som såldes på en nätauktion. Utredningen ledde till att auktionskammaren nyligen åtalades vid Uppsala tingsrätt för brott mot artskyddsreglerna. Idag är det förbjudet att köpa eller sälja elfenben som tillverkats efter 1947 utan särskilda tillstånd. Uppsala tingsrätt hävdar i domen att auktionskammaren genom sin expertis kunnat styrka att prydnadsföremålen tillverkats före 1947 och får säljas med stöd av det så kallade antikundantaget. Domstolen anser inte heller att det krävdes något krav på information om föremålens ålder i auktionskatalogen, när föremålen bjöds ut till försäljning förra året. – Kraven på bevisföringen för elfenbenets ursprung ökar hela tiden och därför är domen i Uppsala tingsrätt olycklig, säger Håkan Wirtén. Världens ögon riktas allt intensivare mot handeln med elfenben. Den illegala jakten på elefanter för elfenbenets skull har under de senaste åren eskalerat dramatiskt och hotar idag Afrikas elefanter. Omkring 30 000 elefanter per år tjuvskjuts i Afrika. WWF har under det senaste året vädjat till allmänheten och auktionshusen att inte sälja eller köpa elfenben så länge tjuvjakten i Afrika inte är under kontroll. Ofta patineras nytt elfenben för att se gammalt ut och det kan vara svårt att skilja dem åt. Den som har elfenben hemma bör behålla det och inte sälja det på marknaden, säger Mats Forslund, expert på artskyddsfrågor på WWF. Den illegala handeln med elfenben är numera välorganiserad och drivs av internationella brottssyndikat. Frågan står högt upp på dagordningen och världens ledare har börjat agera kraftfullt. Den 26 september diskuteras tjuvjakten och handeln med elfenben i FN i New York, där bland annat FNs generalsekreterare Ban Ki-moon kommer att tala. Läs mer om den illegala jakten på elefanter och handeln med elfenben på www.wwf.se För frågor, kontakta: Mats Forslund, expert artskyddsfrågor WWF, 070-399 81 63, mats.forslund@wwf.se Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02 Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77 marie.vonzeipel@wwf.se  

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 19/03/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se