Hälften av Sveriges befolkning släckte lampan under årets WWF Earth Hour i en symbolhandling för att visa att de vill att politikerna ska agera kraftfullt i klimatfrågan. Och lika viktigt – hälften av svenskarna började med nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.
Earth Hour nådde ett nytt globalt rekord i år med deltagare i 7 000 städer från 154 länder. Årets tema för Earth Hour var ”Beyond the Hour” och handlade om hur privatpersoner kan göra skillnad för klimatet utöver att släcka.
Ett av huvudmålen med årets Earth Hour var att inspirera människor till en mer klimatsmart livsstil. WWFs utvärdering visar att svenskarna också började med nya vanor i samband med Earth Hour i år. 50 procent har börjat återvinna mer, 36 procent energieffektiviserar sina hem, 32 procent har börjat cykla mer och åker mer kollektivt, 27 procent åker mindre bil, 27 procent konsumerar mindre och 23 procent har blivit vegetarianer eller äter mindre kött.
– Det är fantastiska siffror som visar att något händer i samband med Earth Hour. Vi behöver påverka på flera nivåer i samhället för nå en grön samhällsförändring. Vi behöver klimatinnovationer, vi måste minska städernas koldioxidutsläpp och absolut viktigast – vi måste få politikerna att fatta rätt beslut. Dock kommer inget att ske om inte vi som individer förstår problemen, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
Ett nytt spår som Earth Hour tog i år var att informera om de möjliga konsekvenserna som de globala uppvärmningarna skulle kunna leda till.
– Ett stort antal klimatmodeller inom exempelvis ramen för FNs klimatpanel IPCCs arbete pekar mot att vi riskerar en medeltemperaturökning på 4 grader inom hundra år om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka – med enorma konsekvenser för vår jord. Med Earth Hour vill vi visa på våra möjligheter att förändra utvecklingen. Skolor i hela landet engagerade sig i Earth Hour och – 95 procent av lärarna tror att eleverna har lärt sig något nytt om klimatfrågan under Earth Hour, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF.
Även i de cirka 1 000 skolor som deltog i Earth Hour blev eleverna och lärarna inspirerade till nya klimatsmarta handlingar i samband med kampanjen. I 78 procent av skolorna blev elever och lärare uppmuntrade till att bli klimatsmartare, 40 procent diskuterade hur skolan kan göras klimatsmartare, 22 procent källsorterade mer, 20 procent energieffektiviserade i skolan och 18 procent serverade mer vegetariskt.
För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF 0705-65 45 15
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030
Katarina Herou, tf pressansvarig WWF, 0702-825 125
Fakta om Earth Hour:
Earth Hour är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon.
Earth Hour genomfördes i år i 154 länder och 7000 städer. Sverige är ett av de länder som har högst procentuellt deltagande i Earth Hour. FNs generalsekreterare Ban Ki-moon stöttar Earth Hour liksom kung Carl XVI Gustaf, Sveriges miljöminister Lena Ek och regeringskansliet. Världsnaturfonden WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige.
Fakta om undersökning:
Den svenska statistiken kring släckning och nya klimatsmarta vanor kommer från vår årliga SIFO-undersökning samt från en Cint-undersökning som båda baseras på 1000 respondenter och som båda ägde rum veckan efter WWF Earth Hour. Siffrorna kring skolornas klimatbeteende kommer från en Cint-utvärdering som skickades till alla deltagande skolor en vecka efter Earth Hour.