Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|25 aug, 2022|Pressmaterial

WWF, EU och Samerådet diskuterar klimat, natur, urfolk och gröna jobb

Under två dagar har WWF, EU-kommissionen och representanter för samerna träffats i Norrbotten och diskuterat hållbar utveckling med fokus på miljö, natur- och urfolksintressen.

Tavvavuoma, Norrbotten Foto WWF.PNG

Norrbottensbesöket är en förberedelse inför våren 2023 då Sverige blir ordförandeland i EU och en rad möten hålls runt om i Sverige, bland annat i Sápmi. EU-kommissionens högste chef i Sverige, Christian Danielsson, har varit på plats liksom WWFs generalsekreterare Gustaf Lind och Elle Merete Omma från Samerådet.

Gruppen besöker bland annat Kiruna och den unika torvmyren Tavvavuoma, där WWF driver ett naturvårdsprojekt, samt Råstojaure. Per-Gustav Idivuoma från Lainiovuomas sameby deltog där.

–Trycket på Norrlands naturresurser är enormt i jakten på gröna jobb och ökar klimatförändringarna snabbt. Det handlar om vattenkraft, vindkraft, skogsavverkning och mineralbrytning som riskerar att negativt påverka både naturen och samerna, EUs enda officiella urfolk. Det finns otroligt stora natur- och kulturvärden i Norrbotten som inte får gå förlorade i jakten på det nya industriklivet, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

–Samerådet har stora förväntningar på Sveriges ordförandeskap i EU, inte minst att synliggöra samisk kultur och levnadssätt för att öka kunskapen i EU om samiska rättigheter. EUs arbete med klimatfrågor har en direkt påverkan på renskötsel och andra samiska näringar. Det är avgörande att EUs kunskap om samer stärks så att beslut även gynnar oss samer, säger Elle Merete Omma, ledare för Sametingets EU-avdelning.

WWF vill bland annat att en nationalpark bildas i norra Sverige för att skydda unika lågfjällsmyrar och det sköra tundralandskapet och förvalta det med hjälp av traditionell samisk kunskap.

Deltagare: Christian Danielsson, chef EU-kommissionens representation i Sverige, Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, Tom Arnbom, Arktisexpert WWF, Niila Inga, ordförande Laevas Sameby, Elle Merete Omma, ledare för Samerådets EU-avdelning.

För frågor, kontakta: 

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-525 35 71

Tom Arnbom, Arktisexpert WWF, 070-554 40 66

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Elle Mereta Omma, EU-ansvarig Sametinget, 073-443-81-05

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se