Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 mar, 2024|Pressmaterial

WWF ger ut barnbok om bajsande djur

Vet du vems bajs som luktar viol, eller kanske hö? Eller att sengångaren har en speciell bajsdans? Detta kan du och ditt barn lära dig mer om i den nya barnboken ”Djuren bajsar”, som WWF ger ut tillsammans med Bonnier Carlsen.

f9cce897-1879-42eb-876b-35966b6eb888

– Barn är mer sällan ute i naturen och lär sig samtidigt inte lika mycket om djur och natur. Tyvärr kan man se att barn som lär sig mindre om naturen också bryr sig mindre om att skydda den. Det vill vi ändra på, säger Therese Wåtz, artexpert på Världsnaturfonden WWF och som skriver om de bajsande djuren i boken

”Djuren Bajsar” är den fjärde boken i WWFs serie ”Världens vilda djur”. Böckerna har skrivits av biologer och naturvårdsexperter på WWF. Foton har kompletterats med bilder av illustratören Oskar Jonsson, som också är väldigt kunnig i ämnet. Tanken är att barn redan i förskoleåldern ska kunna ta del av djurens värld.

– Vi är jättenöjda med hur de tidigare böckerna i serien har tagits emot. De har snabbt blivit flera barns favoritböcker. Vi hoppas att ”Djuren bajsar” ska fascinera på samma sätt och att både barn och vuxna ska lära sig något nytt. Vi hoppas också att böckerna ska fortsätta att användas som läromedel i förskolor och det har därför tagits fram en lärarhandledning för detta efter önskemål från förskolor, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

I ”Djuren bajsar” träffar du på alla möjliga arter – från giganter som kaskelottvalar och noshörningar, till betydligt mindre djur som daggmaskar och dyngbaggar. Tanken är att det både ska dyka upp djur som barn känner igen samtidigt som de ska få lära sig om mindre kända arter.

– Vi vill öppna upp världen och ta barnen närmre djuren. Det gäller inte bara hotade arter, utan små och stora djur från hela världen. Alla har en roll på planeten och alla är lika viktiga, säger Therese Wåtz.

Boken lanseras den 5 mars och kommer att gå att köpa i bokhandeln och på nätet runt om i landet. Alla royaltyintäkter från försäljningen går oavkortat till WWFs arbete för att skydda djur och natur.

Boken har recenserats av Bibliotekstjänst (BTJ) där de bland annat skriver: ”Med sina lättillgängliga och informativa texter och förstklassiga bilder blir boken en tillgång i undervisning och underhållande läsning på egen hand.

Världsnaturfondens inledning till boken att värna om djur och miljöer kan inte upprepas nog många gånger”

Publicerad i BTJ-häftet nr 7, 2024. Lektör Eva E:Son Fransson

FAKTA

”Djuren bajsar” är den fjärde boken i serien ”Världens vilda djur” som ges ut av WWF i samarbete med Bonnier Carlsen. Tidigare böcker i serien är:

Djuren äter: i vilken man får träffa spännande djur från hela världen och se vad de äter. Valhajen, anakondan, kameleonten, schimpansen och fladdermusen har alla helt olika matvanor. Och visste du att flamingon har fått sin rosa färg av maten den äter?

Djuren sover: där man får smygtitta på djur som sover mest hela tiden, nästan inte sover alls eller djur som sover lite konstigt. Till exempel giraffen och elefanten som oftast sover stående för att det är krångligt att lägga sig ner med så långa ben eller resa sig upp för att kroppen är tung. Vissa djur sover utan att stänga ögonen och andra gräver ner sig över vintern.

Djurens dräkter: som riktar in sig på hur olika djur ser ut på utsidan. Bläckfiskar, kameleonter och stenfiskar kan i ett huj byta skepnad och försvinna genom att ändra färg eller form på huden. Den stora sjöelefanten gör som ormen och kryper ur sitt skinn men oj, vad det luktar illa under tiden!

På WWFs webbsida finns även lärarhandledning, tipsrunda och memory med mera som komplement till böckerna.

https://www.bonnierforlagen.se/wwf/

Läs mer om WWFs arbete kring Världens vilda djur:

https://www.wwf.se/varldens-vilda-djur/#varldens-vilda-djur

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Senast ändrad 27/03/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se