Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 mar, 2014|Pressmaterial

WWF kommenterar regeringens förslag till lag mot olagligt virke: Försenad lag saknar styrka för att bekämpa svartvirket

Regeringen skickar idag ett förslag till ny lag för handel med timmer och trävaror till riksdagen. WWF är kritisk till att lagförslaget innehåller låga straffsatser och begränsar antalet typer av olaglig avverkning som är straffsanktionerade.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att föreslå så låga påföljder för grova brott mot lagstiftningen samt att man begränsar straffen till vissa olagligheter. Vi uppmanar riksdagen att skärpa lagförslaget, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Skogsstyrelsen har tagit fram ett förslag till lagstiftning som ligger till grund för förslaget. Regeringen har dock gjort flera kraftiga försvagningar av förslaget, bland annat en sänkning av det maximala straffet från 4 år till 6 månaders fängelse.

WWF anser dessutom att regeringens förslag inte är förenligt med EU:s lagstiftning då man endast valt att straffsanktionera vissa begränsade typer av olaglig avverkning – och kommer därför att undersöka möjligheterna att ta upp frågan med EU-kommissionen.

– Lagförslaget riskerar att påtagligt försvåra kampen mot handel och import av olagligt virke i Sverige. Vi befarar att många fall inte kommer att prioriteras av åklagare, kommenterar Per Larsson, expert skog och handel med träprodukter på WWF.

Lagstiftningen är ett resultat av den så kallade timmerförordningen som gäller inom alla EU-länder sedan mars förra året. Den gör det förbjudet för förretag att handla med produkter som innehåller olagligt virke – samt kräver att företagen vidtar förebyggande åtgärder för att minska risken att handla med olagligt virke. Timmerförordningen kräver även att medlemsländerna inför en nationell lagstiftning med bland annat straffsanktioner – och Sverige är ett av de länder där det har dragit ut på tiden.

Olaglig avverkning hotar skogens många värden för natur och människor i många delar av världen. Handeln med olaglig avverkat virke bedöms enligt Världsbanken omsätta mångmiljardbelopp globalt. EU är världens största marknad för träprodukter och har därför ett särskilt ansvar.

Världsnaturfonden ser dock positivt på att nationell lagstiftning nu till sist kommer även i Sverige. Det innebär att myndigheterna äntligen kan börja tillämpa och kontrollera företag utifrån timmerförordningens krav, vilket de i dagsläget inte kan göra.

Pressfoto, fotograf: Torbjörn Hegedüs/WWF:
http://www.wwf.se/source.php?id=1565467

 

För frågor:
Per Larsson, expert skog och handel med träprodukter, WWF, 070-961 17 52
Katarina Herou, presskontakt WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se