Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|07 dec, 2023|Pressmaterial

WWF: Så hjälper du fåglarna i kylan

Att hjälpa och mata våra fåglar under vintern är ett stort intresse hos många. Fett och frön ger energi som är viktigt för att fåglarna ska hålla värmen. WWF delar med sig av sina bästa tips och vad som är bra att tänka på om du vill hjälpa vinterns fåglar.

Domherre. Foto: Ola Jennersten
Domherren är en av de vanligaste vinterfåglarna i Sverige. Foto: Ola Jennersten

– Att mata fåglar är en härlig vinteraktivitet. Dels är det fint att få se fåglar på nära håll, dels känns det bra att kunna hjälpa till, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Grundprincipen för fågelmatning är att förse fåglarna med energi, alltså fett. En blandning av solrosfrön, hampafrön, jordnötter och späck är alltid bra. Vete-, korn- och havrekross är mycket uppskattat (kross är bättre än hela). Även ostbitar, bananer, äpplen eller russin är mumsigt för fåglarna.

Talgbollar är också populära och funkar bra. Köp gärna ekologiska och tänk på att ta bort det gröna nätet runtom, annars kan fåglarna fastna i det. De talgbollar som kostar lite mer håller ofta ihop bättre. Du kan också enkelt göra egna talgbollar av fett och frön eller en egen matare med hjälp av petflaska.

Ett litet fågelbord med tak som sätts fast utanför ett fönster är den vanligaste fågelmataren. Även en hängande matare är bra. Fåglarnas spillning ramlar då ned på marken vilket minskar risken att sprida sjukdomar. För att minska sjukdomar är det även bra att fåglarna inte kan sitta i maten. Rengör gärna din fågelmatare vid jämna mellanrum, tänk bara på att tvätta dina händer noggrant efteråt.

– Fåglarna drar stor nytta av matningen, som hjälper dem genom vintern när det är svårt att hitta mat. Talgbollar, späck och feta solrosfrön ger fåglarna energi, som behövs för att de ska klara sig. Vi som matar fåglar gör det oftast både för vår egen och för fåglarnas skull, säger Torbjörn Hegedüs, fågelskådare och gruppchef på WWF.

null
Foto: Ola Jennersten

Om du kan, sätt gärna upp din fågelmatare nära buskar eller grenar. Det gör att fåglarna lätt kan söka skydd om det skulle komma rovfåglar. Det är även bra med en matbehållare med uppsamlingsbricka som samlar upp mat som annars skulle åkt ner på marken. Fåglarna äter annars från marken, vilket kan göra dem till ett lätt byte för hungriga katter.

Sista helgen i januari anordnar organisationen Birdlife Sverige sin årliga fågelräkning, ”Vinterfåglar inpå knuten”. Då kan du som privatperson, skolklasser, föreningar med flera, bidra till att öka kunskapen om vilka fåglar som stannar över vintern. Du deltar genom att någon gång mellan 26–29 januari räkna och rapportera in vilka matgäster som kommer till din fågelmatare. Du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Läs mer här.

FAKTA

Fåglar i Sverige

Det finns sammanlagt nästan 11 000 fågelarter beskrivna i världen. Av dessa häckar cirka 245 årligen i Sverige. De flesta fågelarter som häckar i Sverige flyttar under vinterhalvåret till varmare trakter. De viktigaste övervintringsområdena är Afrika söder om ekvatorn och delar av Västeuropa. Men fåglar flyttar även inom landet som till exempel fjällvråk och varfågel. Läs mer här.

Sveriges nationalfågel är koltrasten följd av skatan och blåmesen. Läs mer här.

De vanligaste vinterfåglarna i Sverige är:

1. Talgoxe

2. Blåmes

3. Grönsiska

4. Pilfink

5. Domherre

6. Bergfink

7. Koltrast (utsedd till Sveriges nationalfågel)

8. Skata

9. Gulsparv

10. Kaja

(Resultat från Vinterfåglar inpå knutet 2022)

För frågor kontakta:

Torbjörn Hegedüs, Fågelskådare och gruppchef WWF, torbjorn.hegedus@wwf.se, 072–303 86 25

Cecilia Gustavsson, Pressekreterare WWF, cecilia.gustavsson@wwf.se,
073–514 34 98

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/03/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se