Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 apr, 2015|Pressmaterial

WWF till regeringen: Ta tre steg för att rädda haven

Omsättningen av varor och tjänster som är beroende av haven värderas till otroliga 21 biljoner kronor per år, visar en internationell WWF-rapport som lanseras idag. Det motsvarar världens sjunde största ekonomi. Samtidigt har hoten mot havsmiljön aldrig varit större och resurserna utarmas i allt snabbare takt.  

WWF uppmanar världens regeringar att agera för en hållbar havsförvaltning och minskad klimatpåverkan för att säkra havets resurser för framtiden.

 – Världens hav föder oss, skapar jobb och välmående, men ändå låter vi dem kollapsa framför våra ögon. Sveriges regering har en viktig roll att spela och vi uppmanar den att ta tre steg: arbeta för starka FN-mål för havet, att skriva på ett ambitiöst klimatavtal i Paris och öka skyddet av haven, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.  

De ekonomiska beräkningarna som lanseras i rapporten ”Reviving the Ocean Economy” har tagits fram i samarbete med The Global Change Institute och Boston Consulting Group. De visar att två tredjedelar av den årliga ekonomiska omsättningen från havet är direkt beroende av friska ekosystem och ansvarsfull förvaltning.

Varor och tjänster från turism, fiske, energi, sjöfart och bioteknik ger en omsättning som motsvarar cirka 21 biljoner kronor årligen. Om man leker med tanken att jämföra med länders BNP skulle havsekonomin hamna på sjunde plats. Det totala ekonomiska värdet av haven uppskattas till minst 210 biljoner kronor.

– Omkring 3 miljarder människor är idag direkt beroende av fisk som proteinkälla. Utan en fungerande förvaltning fångar vi för mycket fisk, överexploaterar havets resurser, förorenar och försurar havet till nivåer där naturens system riskerar att kollapsa, säger Åsa Ranung, chef för WWFs vattenmiljöenhet.

Klimatförändringarna värmer haven och gör havsvattnet surare, vilket utsätter marina arter som fiskar, valar, sjöfåglar och korallrev för stor stress. Korallreven som ger mat, jobb och skydd för flera hundra miljoner människor riskerar att försvinna till 2050.  

90 procent av de kommersiella fiskbestånden är antingen överexploaterade eller fullt exploaterade. Enbart Stilla havets tonfiskpopulation har minskat med 96 procent jämfört med när fisket en gång startade.

Men det är inte försent att vända trenden. Rapporten presenterar en handlingsplan som kan återställa havets resurser och säkra havens förmåga att förse människor med mat, jobb och andra nyttigheter.

Idag uppmanar vi världens regeringar:


1.       Att i september 2015  i sin helhet anta FNs globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals) med starka mål och åtgärder för att återställa och skydda havets ekosystem.

2.      Att anta en handlingsplan för att bekämpa havens uppvärmning och försurning. Stora minskningar av växthusgasutsläpp bör göras i enlighet med forskarnas rekommendationer för att undvika katastrofala klimatförändringar. Världens länder måste skriva under ett ambitiöst internationellt klimatavtal i Paris i december 2015 (COP21).

3.      Att ta krafttag för att skydda minst 10 procent av kust - och havsområdena senast 2020 i enlighet med Nagoya-avtalet. En ny ambition bör vara att globalt öka detta mål till 30 procent till 2030 och skapa ekologiskt sammanhängande och representativa nätverk av marina skyddade områden.

För frågor, kontakta:
Åsa Ranung, chef vattenmiljöenheten WWF, 070-669 92 90
Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66
Jenny Fors, sakkunnig miljöpolicy, WWF 070-513 77 64
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se