Idag 6 februari röstar EU-parlamentet om viktiga delar av unionens nya fiskereform. WWF uppmanar ledamöterna att rösta ja till förslaget om en hållbar fiskepolitik för att rädda bestånden för framtiden.
– Vi hoppas att en majoritet av ledamöterna röstar ja till reformförslaget. Vi måste säkra en miljömässig, social och ekonomisk hållbar utveckling i de europeiska haven. Det handlar om att rösta bort decennier av överfiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
I december 2012 röstade parlamentets fiskeriutskott för en rad reformförslag som ska åtgärda EU:s misslyckade fiskeripolitik, bland annat ett förbud mot överfiske och mot dumpning av fisk. Framgångar har nåtts i reformen av den europeiska fiskeripolitiken fram till nu, men det är fortfarande en bit kvar innan alla slutgiltiga beslut är på plats.
I dagsläget är två tredjedelar av EU:s kommersiella fiskbestånd överfiskade. Enligt en undersökning som WWF tidigare låtit göra vill 88 procent av invånarna köpa hållbart fångad fisk. Men verkligheten är en annan. EU-ländernas fiskeministrar har bara följt forskarnas råd om kvoter i 13 procent av sina beslut. Istället har de ofta satt kvoter som i genomsnitt är 45 procent högre än de vetenskapliga rekommendationerna.
– För att säkra fiskbestånden och ekosystemen är det viktigt att ledamöterna i parlamentet stödjer utskottet linje med en enad röst och visar styrkan i Europaparlamentets nya medbeslutande roll, säger Inger Näslund, t f chef för WWFs vattenmiljöenhet.
Reformen innebär att EU:s medlemsländer blir ansvariga för att återuppbygga fiskbestånden. År 2015 måste medlemsländerna införa hållbara fångstkvoter som gör att bestånden är återhämtade senast 2020. I dag slängs mycket fisk tillbaka i havet, men i reformförslaget ingår att dumpning av fisk ska förbjudas.
Tidigare har EU:s fiskeministrar inte haft några krav på sig att minska fisket i EUs vatten.
Efter beslutet i parlamentet väntar tuffa förhandlingar med medlemsländernas fiskeministrar. Motstånd väntas från bland annat Spanien och Frankrike.
För frågor, kontakta:
Inger Näslund, t f enhetschef vattenmiljö på WWF, 070-105 30 57
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77