Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|06 sep, 2013|Pressmaterial

WWF välkomnar nordiskt löfte om stopp för finansiering av kolkraft

WWF välkomnar initiativet från de nordiska statsministrarna att stötta president Obamas beslut att stoppa nya investeringar i kolkraft. – Det är ett steg på vägen mot sänkta utsläpp globalt och övergång från fossil till förnybar energi. Frågan är oerhört viktig. Det handlar om hur våra gemensamma pengar används runt om i världen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

– Pengarna ska vara en god kraft för en bättre värld snarare än något som försämrar världen, våra barn och barnbarns förutsättningar och den planet vi bor på, tillägger han.

För att ge klimatet en chans måste ytterligare minst 40 miljarder US-dollar investeras i förnybar energi till år 2017 samtidigt som bankernas stöd till investeringar i fossil kol, olja och gas minskar kraftigt, enligt WWF.

De närmaste månaderna är det upp till bevis för de fem nordiska länderna att leva upp till sitt löfte. Europeiska utvecklingsbanken EBRD investerar fortfarande i kolkraft.

– Med beskedet från Reinfeldt och hans nordiska kollegor förväntar vi oss nu att de ändrar i bankens miljöförstörande utlåningskriterier. Allt annat är ett brutet löfte. Skiffergas är inte heller en lösning att finansiera. Det krävs också ambitiösa investeringsmål för förnybar energi och energieffektivisering, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF. 

Efter Obamas beslut att inte längre finansiera kolkraft från amerikanska Ex-Im Bank har Världsbanken beslutat att dra sig ur kolinvesteringar. Europeiska Investeringsbanken tog sedan samma beslut i somras. Beskedet under Obamas Sverigebesök att ytterligare fem länders högsta ledare ställer sig bakom beslutet att utesluta kolkraft i utlåningen är ett viktigt bidrag. Sverige ställde sig nyligen positiv till att bevilja lån till ett av världens största kolkraftverk i Sydafrika, så detta beslut är en markant och viktig förändring. 

I AP-fonderna finns dessutom 940 miljarder svenska kronor sparade i pensioner. Av dem går cirka 46 miljarder till energisektorn. 98 procent investeras i fossil energi och teknik och nära 10 miljarder kronor investeras direkt i så kallade "Big Oil"-företag. En WWF-granskning av den norska statliga oljefonden visar att den innehåller investeringar som motsvarar 108 gånger Norges årliga utsläpp.  Dessutom har de 27 största kolbolagen tappat ekonomiskt värde motsvarande 35 procent bara under år 2013.  Inte ens ur denna strikt ekonomiska aspekt är det ett bra pensionssparande.

Regeringen måste även uppfylla löftet till klimatförhandlingarna att hjälpa till med offentlig finansiering för fattiga länders utveckling och klimatanpassning. För Sveriges del innebär det enligt WWF att minst 2 miljarder svenska kronor ska finnas i en separat budgetpost för klimatfinansiering år 2014. Dessa pengar ska inte förväxlas med vårt biståndsmål.            

– Finansministern har tre oerhört viktiga klimatfrågor på sitt bord just nu. Det handlar om  pensionspengarna, utlåningskriterier för utvecklingsbankerna och finansieringsansvar inom det globala klimatavtalet, avslutar Stefan Henningsson.  

Fakta: 40 000 har skrivit på WWFs kampanj för att få finansiella institut att utnyttja sin kraft att förändra och ta klimatfrågan på allvar. Skriv på idag på www.panda.org/syp

WWF-blogg om klimatbeslutet mellan Nordens statsministrar och Obama: http://power.panda.org/general/while-you-were-sleeping-nordic-leaders-join-obama-to-end-coal-financing/

Läs också: http://wwf.panda.org/?210231/Will-EBRD-be-the-bad-boy-of-international-development-finance 

För frågor, kontakta:
Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 92
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-600 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se